AGE blijft zich inzetten voor de rechten van ouderen, ook in coronatijden

AGE blijft zich inzetten voor de rechten van ouderen, ook in coronatijden

wake up europa AGE ouderen corona klimaat

Aan de vooravond van de Dag Van Europa op 9 mei, stellen we AGE, het Europees platform voor ouderen, graag nog eens voor. Ook tijdens de coronacrisis blijft AGE ijveren voor de rechten van ouderen. Samen met het Europees Jongeren Forum durft de organisatie zelfs al vooruitblikken naar wat na de crisis komt. Samen pleiten de organisaties voor intergenerationele inzet om niet alleen de corona-, maar ook de klimaatcrisis ten gronde aan te pakken.

AGE?

AGE is een Europees netwerkwerk van non-profit organisaties voor en door 50-plussers. Het platform wil de 200 miljoen ouderen in Europese Unie vertegenwoordigen en hun stem binnenbrengen in de Europese besluitvorming. AGE vraagt aandacht voor en verdedigt de belangen van ouderen.

AGE buigt zich over een brede verscheidenheid aan thema’s. Van anti-discriminatie, over tewerkstelling van oudere werknemers, tot het gezondheidsbeleid. Ook sociale inclusie, ouderenmisbehandeling, intergenerationele solidariteit, mobiliteit, milieu en nieuwe technologieën komen aan bod.

Blik op de toekomst

Doorheen de coronacrisis kaartte AGE het belang van Europese solidariteit aan en vroeg de organisatie aandacht voor de noden van ouderen. Nu in heel wat Europese landen de versoepeling van de coronamaatregelen in zicht komt, richt AGE zijn blik op de toekomst. Ze durven de vraag te stellen of het geen tijd is om de manier waarop onze maatschappij functioneert compleet te herdenken. Op die manier zouden we zowel toekomstige pandemieën kunnen voorkomen als het klimaatprobleem aanpakken. AGE ziet linken tussen de corona- en de klimaatcrisis en wil maatregelen die beide kunnen bezweren.

Intergenerationele inzet

In een gemeenschappelijk bericht benadrukken AGE en het Europees Jongeren Forum de nood aan intergenerationele solidariteit én samenwerking om de omslag naar een nieuwe manier van samenleven te maken. Aan de Europese beleidsmakers vragen ze onder meer om werk te maken van een reflectieproces rond demografische veranderingen en de veroudering van de bevolking. Daarnaast pleiten ze ook voor een sterker Europees sociaal beleid en vragen ze om een globale discussie op gang te brengen over hoe we elke generatie kunnen mobiliseren om de corona- en de klimaatcrisis aan te pakken.

“We moeten lessen trekken uit de COVID-19 crisis en nieuwe productie- en consumptiepatronen ontwikkelen om een gezond en degelijk leven te kunnen leiden, nu en in de toekomst. Meer lokaal en klimaatvriendelijk consumeren moet hand in hand gaan met steun en solidariteit ten opzichte van alle regio’s in de wereld die een meer stabiele economie en een meer veerkrachtige gezondheidszorg moeten ontwikkelen om het hoofd te kunnen bieden aan toekomstige pandemieën.”

Anne-Sophie Parent, Secretaris-Generaal AGE

Meer weten?

Benieuwd naar alle eisen van AGE en het Europees Jongeren Forum? Je kan ze (in het Engels) nalezen op de website van AGE.

Toegevoegd op 8 mei 2020