Ouderenweek 2017: Vluchtelingen en ouderen leren elkaar kennen in Diksmuide
Ouderenweek 2017: Vluchtelingen en ouderen leren elkaar kennen in Diksmuide
Ouderenweek 2017: Vluchtelingen en ouderen leren elkaar kennen in Diksmuide
Ouderenweek 2017: Vluchtelingen en ouderen leren elkaar kennen in Diksmuide
Enkele jaren geleden drukte Christine voor de lokale ouderenraad een document af dat per ongeluk uit de printer van het dienstencentrum in Diksmuide rolde. Ze ging het daar oppikken en leerde zo Lies kennen. Ze geraakten aan de praat en Lies vertelde over haar job in het Lokaal Opvanginitiatief. Christine was geïntrigeerd en bracht er een bezoekje. Nadien bleef ze er langsgaan en leerde ze de bewoners goed kennen. De basis voor een verbindend initiatief van de lokale ouderenraad was gelegd.
Lokaal Opvanginitiatief?
In het LOI wonen 11 vluchtelingen die er gemiddeld 6 maanden tot 1,5 jaar verblijven. Het is een mooi herenhuis vlakbij het station van Diksmuide dat open staat voor iedereen. De bewoners komen uit verschillende wereldhoeken en trachten in de West-Vlaamse stad een leven op te bouwen na hun vlucht. Het LOI begeleidt hen in de zoektocht naar een woning en een job en biedt hen praktische ondersteuning.
Jeanette: “We komen elkaar regelmatig tegen, maar we kennen elkaar niet.”
In het kader van het ouderenweekthema van 2017 stak Christine samen met Jeanette, de voorzitter van de lokale ouderenraad, een initiatief in elkaar. ‘Cultuur verbindt!’ leek hen een mooie gelegenheid om de leden van de lokale ouderenraad kennis te laten maken met de bewoners van het LOI. Ze contacteerden Lies en planden een moment tijdens de Ouderenweek.
Wereldse hapjes
De ouderen werden hartelijk ontvangen met hapjes zoals falafel, dadels, humus, Libanees brood en zoete muntthee. Lies sprak over de werking van het LOI en nadien vertelden enkele bewoners over de moeilijke route die ze aflegden vanuit Syrië, Eritrea of Irak.
Er ontstond een zeer gemoedelijke babbel en aan het einde overhandigde Jeanette nog een amandeltaart aan de bewoners van het LOI, een streekgerecht. Dat smaakt naar meer!
Lies: “Wij willen een open huis zijn. Iedereen is hier steeds welkom voor koffie en een babbel!”
De verhalen van de vluchtelingen verruimden de blik van de leden van de ouderenraad. Voor het eerst kregen zij inzicht in de persoonlijke situatie van de vluchtelingen in hun eigen stad. De leden van de lokale ouderenraad zien deze verrijkende kennismaking als een opstapje naar meer gezamenlijke activiteiten. De verbindende toon is gezet!