Ouderenweek 2017: Holebi’s en transgenders werken intergenerationeel in Oostende

Ouderenweek 2017: Holebi’s en transgenders werken intergenerationeel in Oostende

Oostende

Holebi’s en transgenders van alle leeftijden en generaties verzamelden tijdens de Ouderenweek in Rebus, het West-Vlaamse regenbooghuis te Oostende. KliQ vzw en Rebus verzorgden er een programma rond intergenerationaliteit.

In een speeddate leerden de deelnemers elkaars leefwereld kennen: hoe was het bijvoorbeeld om in de jaren ‘60 als holebi of transgender uit de kast te komen, elkaar te ontmoeten of het uitgaansleven te verkennen? Na de speeddate namen intergenerationeel samengestelde teams het tegen elkaar op in een multimediale quiz. Vragen over de LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) -geschiedenis en de LGBT-beweging kwamen aan bod, maar ook kunst, muziek en politiek passeerden de revue. De leden van het winnende team mochten als eerste de prijzentafel besnuffelen.

Holebi’s en transgenders in een woonzorgcontext

‘Was het nu 20, 50 of 80 tinten’ verwijst naar ‘Tachtig tinten’, een project van KliQ vzw dat nu al een tweetal jaar loopt en ondersteund wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hiermee informeert KliQ vzw woonzorgcentra over de specifieke noden van holebi’s en transgenders in een woonzorgcontext.



Projectmedewerker woonzorgcentra bij KliQ vzw, Leen De Wispelaere: “Uitwisseling tussen verschillende generaties is belangrijk. Ook als het over holebi’s en transgenders gaat. Het was dan ook evident om deel te nemen aan de Ouderenweek.”



KliQ vzw hoopt in de toekomst nog meer provinciale regenbooghuizen warm te maken voor intergenerationele activiteiten, want het is belangrijk om over leeftijden heen ervaringen van holebi’s en transgenders uit te wisselen. Rebus sprong alvast mee op de kar, omdat de medewerkers merken dat het niet altijd makkelijk is om oudere holebi’s en transgenders te bereiken of bij activiteiten te betrekken.

Toegevoegd op 27 november 2017