Zo zag jullie ongewone Ouderenweek er uit

Zo zag jullie ongewone Ouderenweek er uit

Ouderenweek

© VRT / De Warmste Week

We dachten dat dit wel eens de belangrijkste Ouderenweek aller tijden zou kunnen worden. En aan jullie inzendingen te zien, klopt dat. Want alle initiatieven die ons ter oren kwamen, hebben als doel om warme contacten te creëren en mensen te verbinden. En laat dat nu net hetgeen zijn waar we allemaal zoveel nood aan hebben in deze ongewone tijden. We kunnen dankzij jullie spreken van een zeer geslaagde editie van de Ouderenweek! Een overzicht.

Ongewone Ouderenweek

Geen fysieke bijeenkomsten, geen volle activiteitenkalender, geen feestelijke maaltijden, ... Covid-19 zet een domper op de feestvreugde die normaalgezien gepaard gaat met de Ouderenweek. De omstandigheden zijn buitengewoon en het virus kan ons dan misschien wel in ons kot houden, het kan ons niet beletten om ouderen extra in de kijker te zetten. En of jullie dat deden!

Van een kaartje tot een televisieshow

Een groot deel van de lokale ouderenraden of ouderenverenigingen brachten een deurbezoekje aan hun leden of bij alle 80-plussers in de gemeente, soms zelfs met een cadeautje. Anderen pakten het creatief aan en schreven een persoonlijke brief of kaartjes aan de ouderen in de gemeente. 

Er werden ontelbare digitale activiteiten georganiseerd, zoals bewegingsoefeningen, valpreventietips, babbelmomentjes, een dagelijkse quiz, ...

Telefoonlijnen en belrondes worden massaal opgezet. Lokale dienstencentra, verenigingen, ouderenraden of enkele vrijwilligers of medewerkers van de gemeente. Iedereen lijkt de Lutgart Simons in zichzelf naar boven te halen en grijpt de telefoon om het verschil te kunnen maken. Soms wekelijks, soms tweewekelijks. Vaak met de boodschap dat er vrijwilligers zijn die bijvoorbeeld om boodschappen kunnen gaan of medicatie kunnen ophalen bij de apotheker.

Sommigen trokken naar het woonzorgcentrum, althans de tuin ervan, om er met lichtjes, kaarsen of spandoeken boodschappen te vormen voor de bewoners. Zo staken ze hen symbolisch een hart onder de riem.

Een groot feest zat er niet in, maar hier en daar een klein bubbelfeestje kon wel! Enkele woonzorgcentra organiseerden in de verschillende leefgroepen culinaire verwennerij en mini-acts met live muziek en zelfs een hondenshow of  travestietenshow. Alles verliep perfect veilig met plexiglas, afstand en mondmaskers.

Sommige gemeenten deden de oproep om leuke kaartjes te knutselen of brieven te schrijven voor ouderen in eenzaamheid. Ook Linde Merckpoel deed een oproep aan haar buren om tekeningen te maken, kaartjes of brieven te schrijven, of leuke pakketjes samen te stellen voor de bewoners van het woonzorgcentrum in hun buurt. 

Lokale dienstencentra of andere organisaties die een feestelijke maaltijd hadden gepland in de Ouderenweek, zorgden ervoor dat ouderen in de gemeente toch konden genieten van het geplande diner, door aan huis te leveren.

Enkele gemeenten en steden pakten het groots aan en schakelden de lokale televiesiezender in om hun Ouderenweek-programma toch te kunnen laten doorgaan en aan zoveel mogelijk mensen te kunnen tonen, ieder vanuit z'n eigen huiskamer. Vaak gebeurde dit in samenwerking met lokale cultuurhuizen.

Kleine zaken, grootse gebaren

Je ziet, het zat 'm in de kleine dingen. Maar al die activiteitjes, boodschappen, gebaren, ... zorgen voor een wereld van verschil bij de vele ouderen die in normalere tijden elk jaar opnieuw enorm toeleven naar hun week, de Ouderenweek.

Laat ons, zolang deze pandemie duurt, van elke week een beetje Ouderenweek maken. En blijf vooral deze initiatieven verder zetten. Jullie zijn fantastisch!

Toegevoegd op 19 november 2020