Zorg dat je niets mist door griep

Zorg dat je niets mist door griep

Griep

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Wanneer vaccineren?

Je kan je best laten vaccineren tussen midden oktober en midden november. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode omdat er elk jaar andere types griepvirussen circuleren.

Wat kost het?

Voor personen van 50 jaar en ouder wordt de vaccinatie gedeeltelijk terugbetaald en kost het vaccin ongeveer 6 euro. Voor mensen die in woonzorgcentra verblijven is het vaccin gratis.

Opgelet! Antibiotica werken niet tegen griep

Antibiotica hebben géén nut bij griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Waarom niet? Omdat deze infecties veroorzaakt worden door virussen.

Kom meer te weten over het correcte gebruik van antibiotica op www.gebruikantibioticacorrect.be of beluister hier het radiospotje.

Meer informatie

Lees meer op de campagnewebsite of in deze folder.

Toegevoegd op 5 oktober 2018