Woonzorgcentra krijgen meer vrijheid om bezoekers te ontvangen vanaf 10 juni

Woonzorgcentra krijgen meer vrijheid om bezoekers te ontvangen vanaf 10 juni

bezoek woonzorgcentra corona maatregelen versoepeling ouderen

Vlaamse woonzorgcentra mogen vanaf 10 juni een eigen bezoekersregeling uitwerken, per afdeling en zelfs per bewoner, afhankelijk van de risico's en mogelijkheden. Dat heeft de Vlaamse Taskforce Zorg beslist. 

"Omdat woonzorgcentra zelf het best kunnen inschatten wat binnen hun context mogelijk is, krijgen zij de mogelijkheid om, rekening houdend met beschermende maatregelen, na te gaan welke bezoekvormen het best passen binnen hun specifieke situatie",

Karin Moykens, voorzitter Vlaamse Taskforce Zorg

De woonzorgcentra kunnen bijvoorbeeld ook beslissen om cafetaria's en restaurants te openen. Bovendien zouden vanaf 10 juni de bewoners ook het woonzorgcentrum kunnen verlaten voor een wandeling of familiebezoek.

Aantal basisvoorwaarden

Alle bezoekjes moeten wel voldoen aan een aantal basisvoorwaarden. Zo is het nog altijd verplicht om bezoekers te registreren, 1,5 meter afstand te houden, mondmaskers te dragen, aandacht te hebben voor handhygiëne en de bezoekruimte te poetsen, desinfecteren en verluchten.

Versoepeling zeer welkom

De Vlaamse Ouderenraad ontving de afgelopen weken heel wat berichten van ouderen. Deze versoepeling komt tegemoet aan hun vraag om hun partner vaker te bezoeken. Ook kinderen en kleinkinderen van bewoners zijn erg opgelucht na deze beslissing. Velen hadden nood aan perspectief, en dat is er nu.

Bron: VRT NWS

Toegevoegd op 5 juni 2020