Vlaming weet niet dat je kans op dementie kan verlagen

Vlaming weet niet dat je kans op dementie kan verlagen

Dementie

In een samenleving die steeds meer om informatie en cognitieve vaardigheden draait, wordt onsbrein steeds belangrijker. Er is dan ook veel aandacht voor hersenaandoeningen, met name dementie. Toch weet de Vlaming maar weinig over hersengezondheid. Het Expertisecentrum dementie Vlaanderen wil ons tijdens de Week van de Zorg daarom meer bewust maken van de link tussen een gezonde leefstijl en het risico op dementie.

“Een groot deel van de toekomstige gevallen van dementie kunnen we vermijden door een gezondere leefstijl aan te nemen. Daar moeten we niet mee wachten tot we oud zijn. Want voor dementie zichtbaar wordt in de vorm van geheugenverlies of gedragsverandering, richt ze makkelijk al tot twintig jaar lang schade aan in onze hersenen.” Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Lees het volledige artikel over de verbinding tussen een gezonde leestijl en het risico op dementie op sociaal.net.

Mijngezondbrein.be

Wil je snel testen of jouw leefstijl je hersengezondheid bevordert dan wel bedreigt, dan kan dat via www.mijngezondbrein.be. Daar kan je in een paar minuten de LIBRA-test afnemen, ontwikkeld door Alzheimer Stichting Limburg. Nadien krijg je advies over welke leefstijlelementen je kan aanpassen om sterker te werken aan hersengezondheid. De test werd deze week al door 16.235 mensen ingevuld.

Toegevoegd op 15 March 2019