[Update] Ondersteuning voor mantelzorgers, ook in tijden van Corona

[Update] Ondersteuning voor mantelzorgers, ook in tijden van Corona

mantelzorg

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in COVID-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden te blijven met henDe Vlaamse Ouderenraad licht er enkele interessante initiatieven uit.

De mantelzorgtelefoon

De verschillende mantelzorgverenigingen hebben een mantelzorglijn beschikbaar.  Mantelzorgers kunnen via deze weg vragen stellen over hun mantelzorgsituatie of kunnen deze lijn ook gebruiken om te ventileren over de zorg. Mantelzorgers hoeven geen lid te zijn van de mantelzorgvereniging om van deze service gebruik te maken. 

Meer info en telefoonnummers.

De boodschappenlijn

Als je zelf niet meer kunt instaan voor je boodschappen, kan je beroep doen op de Samana Boodschappenlijn. Deze gratis telefoonlijn gaat voor jou op zoek naar een vrijwilliger in je buurt die jouw boodschappen aan huis kan komen leveren. De boodschappenlijn is er ook voor mantelzorgers die wat extra hulp kunnen gebruiken.

Bel naar 0800 95 001 (bereikbaar op weekdagen van 10 tot 12 uur) of neem contact op via boodschappenlijn@samana.be.

Meer informatie over het project.

Online training voor mantelzorger

Met de interactieve modules van ‘ik ben ik’ kan je werken aan je mentale fitheid en stappen zetten om terug of nog beter in je vel te zitten. Iedere module kan je zelfstandig achter je computer doorlopen, zonder de begeleiding van een professional, op het moment dat het jou het beste uitkomt. De modules zijn volledig anoniem. Bovendien zijn ze gratis en toegankelijk voor iedereen.

Ontdek de modules hier.

Training zelfzorg voor mantelzorger

Een online training waarmee je je draagkracht als mantelzorger kan vergroten. Je leert zo de balans tussen draaglast en draagkracht te bewaren en goed te zorgen voor jezelf.

Ga naar www.zelfzorgvoormantelzorgers.be.

Mantelzorgpodcast

Een podcast. Dat is een audioprogramma dat je kan beluisteren op internet. Ook Steunpunt Mantelzorg maakte een podcastreeks. Daarin delen ze verhalen van mantelzorgers en bespreken ze tips, weetjes en ervaringen. De initiatiefnemers praten daarnaast ook met professionele hulpverleners en onderzoekers over mantelzorg.

Ontdek de podcastreeks.

Online mantelzorgontmoetingsmomenten

Ook online vinden mantelzorgers steun bij elkaar of worden er tips en informatie meegegeven. De online mantelzorgontmoetingsmomenten zijn gratis. Om deel te nemen, hoeven mantelzorgers geen lid te zijn van de organisatie of vereniging.

Een overzicht van de online ontmoetingsmomenten.

Andere activiteiten

Bijkomende activiteiten voor mantelzorgers vind je hier.

Meer informatie

www.mantelzorgers.be

Toegevoegd op 19 March 2021