‘Therapie’ op Canvas

‘Therapie’ op Canvas

Therapie

In Vlaanderen heeft één op vier mensen vroeg of laat psychologische hulp nodig. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of burn-out. Steeds meer mensen zoeken hun weg naar psychotherapie en de wachtlijsten worden alsmaar langer. De achtdelige reeks ‘Therapie’ geeft ons een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt. Het programma heeft ook aandacht voor psychologische hulp voor ouderen en volgt onder andere klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven.

Een blik achter de schermen

Maandenlang registreerden onbemande camera’s in alle discretie de sessies van de therapeuten en hun cliënten. Zo wordt de intimiteit van de gesprekken en de anonimiteit van de cliënten gerespecteerd. De patiënten zijn niet herkenbaar, maar ze laten wel in het diepst van hun ziel kijken. Ze zeggen wat elders niet gezegd kan worden en spreken uit wat ze zelf vaak amper durven voelen. Hier hoor je wat recht uit het hart komt en wat al jaren op de lever ligt.

Zo leer je in de eerste aflevering Anna (81) kennen die niet rouwt om haar overleden man en zich daar schuldig om voelt.

De therapeut aan het woord

Luc Van de Ven (65 jaar, Bierbeek) werkt al bijna 40 jaar als klinisch ouderenpsycholoog. Vandaag is hij vooral actief op de dienst Ouderenpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Daar werkt hij met ouderen en de uitgebreide waaier aan problemen waarmee zij in de loop van hun tweede levenshelft te maken krijgen: een verouderend lichaam, de relatie met hun partner die na de pensionering of door een ziekte als Alzheimer onder druk kan komen staan, en aanpassingen in de seksualiteit. Verder behandelt hij de impact die het overlijden van een partner teweegbrengt, rouw die moeilijk verloopt of onverwerkte trauma’s uit een vaak ver verleden.

Therapie wordt elke woensdag uitgezonden op Canvas om 21u20. Herbekijk hier alvast de eerste aflevering met het verhaal van Anna.

Toegevoegd op 22 March 2019