Telefonische- of videoconsultaties bij dokter toch deels betalend

Telefonische- of videoconsultaties bij dokter toch deels betalend

videocall met dokter

Tijdens de coronapandemie was een terugbetalingsregeling van kracht. Artsen konden 20 euro per telefonische raadpleging aanrekenen, maar deze kost was volledige ten laste van de mutualiteit en dus niet van de patiënt. Dat systeem verandert vanaf augustus.

Wat betekent dit voor de patiënt?

Telefonisch

Voor een telefonische consultatie mogen artsen 10,38 euro aanrekenen. Daarvan moet de patiënt 2 euro betalen. De rest vergoedt de mutualiteit. Bij een verhoogde tegemoetkoming betaal je slechts 1 euro.

Via video

Voor een videogesprek kan een huisarts 23,06 euro aanrekenen, waarvan de patiënt 4 euro remgeld betaalt. Ook hier betaal je bij een verhoogde tegemoetkoming slechts 1 euro.

Wat zijn de voorwaarden? 

Voor deze vorm van consultaties zijn er een aantal voorwoorden. Zo moet de patiënt al eerder bij die dokter zijn geweest of doorverwezen zijn door een andere arts. Bovendien gebeurt deze vorm van consultatie steeds op verzoek van de patiënt zelf.

Fysieke consultatie blijft de norm

Er is geen beperking van het aantal consultaties die op deze manieren verlopen. Toch waarschuwen artsen dat deze manier van werken een uitzondering moet blijven. Als patiënt langsgaan bij de dokter heeft nog steeds de voorkeur, want een onderzoek blijft belangrijk voor het vaststellen van een diagnose.

Toegevoegd op 22 juni 2022