Studenten verpleegkunde suggereren nieuw woord voor ‘dementie’

Studenten verpleegkunde suggereren nieuw woord voor ‘dementie’

oudere met wandelstok

Een groep tweedejaarsstudenten in de opleiding verpleegkunde doorlopen op dit moment het opleidingsonderdeel ‘Geestelijke gezondheidszorg’. Ze kregen de opdracht om met een idee te komen dat het leven van personen met dementie, hun zorgen of hun leefomgeving op een positieve manier beïnvloeden. De studenten bedachten een nieuwe term voor ‘dementie’, namelijk ‘sensimoria’.

“De term ‘dementie’ kan voor velen geen probleem lijken, maar in se loopt het al fout als we gaan kijken naar de oorsprong van het woord. ‘Dementie’ komt van het Latijnse woord ‘dementia’. Deze term betekent ‘ontgeesting’, zonder geest. Het is juist daar dat het schoentje al begint te wringen, want is iemand met deze kwetsbaarheid plots zonder geest?”

Na onderzoek en na brainstorming kwamen ze tot een vernieuwde term met daaraan gekoppeld een nieuwe definitie, die ruimer is en de kwetsbaarheid beter beschrijft. 

Woord: Sensimoria (de;v)   [sen-si-mo-ri-ja]

Afkomst: (Latijns) Sensitivo Memorias

Definitie: Verzamelterm van verschijnselen waarbij regressie van het cerebraal functioneren zich uit in veranderde cognitieve processen en verstoorde bio-psychosociale functionaliteit.

Met deze nieuwe inbreng hopen de studenten mensen bewust te maken.

“Mensen zijn niet hun kwetsbaarheid, ze dragen hun kwetsbaarheid mee, dat hoogstens een deel van hun is. We hopen dat door deze aanpassing mensen wakker worden, dat het zoveel meer is dan een geestelijke aftakeling van ouderdom.”

Lees hun volledige opiniestuk op VRT Taal.

Toegevoegd op 24 Januari 2020