Stel je zorg niet uit omwille van het coronavirus!

Stel je zorg niet uit omwille van het coronavirus!

ziekenhuis spoed spoeddienst corona zorg uitstellen

Om de coronacrisis zo goed mogelijk het hoofd te bieden, nam de zorgsector enkele noodzakelijke maatregelen. Zo stelden ziekenhuizen en eerstelijnszorgverleners heel wat afspraken, onderzoeken en operaties uit. Dat is begrijpelijk, maar zorg uitstellen kan negatieve gevolgen hebben.

Er is een risico dat thuiszorgkundigen het virus meebrengen, waardoor heel wat ouderen hun thuiszorg voorlopig on hold zetten. Op die manier is er minder of zelfs geen opvolging van deze patiënten en hun aandoening(en). Ook de kinesist die niet meer wekelijks langskomt, kan de gezondheidssituatie verergeren. Bepaalde symptomen waarmee je in ‘normale tijden’ naar de spoedafdeling zou gaan, worden nu sneller genegeerd. En dat is zeer gevaarlijk.

Mensen die wel naar de spoeddienst gaan, hebben vaak al ver gevorderde klachten. Dat doet vermoeden dat zij langer dan goed met gezondheidsklachten blijft lopen vooraleer medische hulp te zoeken.

“Mensen met vage klachten wachten te lang om medische hulp in te roepen. We hebben deze week drie patiënten gezien die daardoor in catastrofale situaties zijn beland. Driemaal had zo’n tragische afloop voorkomen kunnen worden, als de betrokken patiënten bij de eerste vage klachten hun arts hadden geraadpleegd.”

Erik Debing, vaatchirurg UZ Brussel

Velen denken dat de dokters en verplegers in de ziekenhuizen hun handen vol hebben met de coronapatiënten. Of ze zijn bang om naar het ziekenhuis te gaan en kans te lopen op een besmetting. En dat is onterechte angst. De coronapatiënten worden strikt gescheiden van de rest, net zoals de behandelende zorgmedewerkers.

“Wacht alsjeblieft niet zo lang als je klachten hebt. Contacteer je arts of ga naar de spoed als je tintelingen in je armen of benen voelt, ineens niet meer kan spreken, of bij rugpijn en buikpijn. Wij staan klaar om zorg te verlenen voor wie die nodig heeft.”

Erik Debing, vaatchirurg UZ Brussel

Toegevoegd op 17 april 2020