Soulcenter verlegt focus van gezondheid naar geluk

Soulcenter verlegt focus van gezondheid naar geluk

 Soulcenter-Frederik-Vincx-bewoner-en-verzorger-in-woonzorgcentrum

Onderzoek toont aan dat ouderen heel wat van de voor hen betekenisvolle activiteiten verliezen wanneer ze naar een woonzorgcentrum verhuizen: niet alleen de huishoudelijke activiteiten vallen weg, maar ook heel vaak hobby’s en ontspanningsactiviteiten. De focus ligt op gezondheid en zorg, en veel minder op de persoonlijke verhalen van bewoners. Soulcenter wil daar aan de hand van een softwarepakket voor woonzorgcentra verandering in brengen.

"Woonzorgcentra moeten meer aandacht besteden aan die specifieke wensen van bewoners en ‘op maat’ werken", stelt professor De Vriendt, die onderzoek deed bij meer dan 240 bewoners.  “In het verleden lag de focus van woonzorgcentra vaak noodgedwongen op het aspect ‘verzorging’. Veel zorgprofessionals zijn ook nog opgeleid vanuit een model dat vooral op het medische aspect focust. Daardoor voelen ze zich vaak onvoldoende vertrouwd met deze focus op wonen en leven”, weet Tom Braes, medeoprichter van Soulcenter. “Ouderen hebben slechts gedurende een fractie van de dag nood aan zorg. De rest van de tijd invullen met zinvolle bezigheden voor elke individuele bewoner is een grote uitdaging voor elk team. Op dat vlak biedt Soulcenter een concrete oplossing”, aldus Braes.

Het is van belang om nog meer in te zetten op de kleine dingen des levens, die zijn in de praktijk belangrijker dan de grote, spetterende activiteiten. Denk maar aan gewone activiteiten waaruit je dagelijks plezier kan halen, zoals planten verzorgen of koken”, zegt professor gerontologie Patricia De Vriendt (VUB en Arteveldehogeschool).

Soulcenter als antwoord

Woonzorgcentra kúnnen plekken zijn waar je met veel goesting woont en een actief leven leidt”, zegt Frederik Vincx, oprichter van Soulcenter, een digitale platform dat inspeelt op deze specifieke nood. Soulcenter doet dit door de medewerkers van woonzorgcentra via zijn platform informatie te verschaffen over levensverhalen, voorkeuren en verlangens van de bewoners.

Via Soulcenter verzamelen woonzorgcentra samen met de familie en de bewoners informatie (tekst en beeld) over de ‘levenslijn’ van bewoners. Uit de thema’s en onderwerpen die gedurende dit proces aan bod komen, komen interesses en zinvolle activiteiten naar boven. Dat zal voor elke bewoner anders en op maat zijn.

Al deze informatie wordt vervolgens door het woonzorgcentrum en de verzorgers gebruikt voor meerdere doelen:

  • Aanknopingspunt voor gesprekken (écht contact en relaties)
  • Persoonlijke informatie toegankelijk maken voor al het personeel in WZC (niet alleen animatoren)
  • Matchmaking tussen bewoners, teamleden en vrijwilligers
  • Opzetten van deugddoende activiteiten voor bewoners; zoals bijvoorbeeld de post verdelen, yogales geven, koken, wandelen...

“We willen een ‘voelbaar’ verschil maken op verschillende niveaus: levensvreugde verhogen voor bewoners en hun familie; zorgverleners rijkere contacten en meer werkplezier geven; ervoor zorgen dat een woonzorgcentrum zich geloofwaardig kan onderscheiden; en ten slotte het imago van de hele sector verbeteren”, aldus Braes. 

Lancering op 1 oktober

Op de internationale dag van de Ouderen wordt Soulcenter gelanceerd. Vanaf dan is het softwarepakket beschikbaar voor alle Nederlandstalige woonzorgcentra in Brussel en Vlaanderen.

Toegevoegd op 27 September 2019