Serologische coronatesten beschikbaar voor iedereen

Serologische coronatesten beschikbaar voor iedereen

coronavirus

Er zijn verschillende testen beschikbaar om het nieuwe coronavirus op te sporen. Een PCR-test stelt vast of de patiënt op het moment van de test drager is van het virus, een serologische test onderzoekt of de patiënt vroeger besmet is geweest. Die laatste test is nu voor iedereen beschikbaar. Voor bepaalde doelgroepen wordt de test volledig terugbetaald.

Een serologische test gaat na of de patiënt eerder besmet is geweest met COVID-19 door te kijken of hij of zij antilichamen in zijn of haar bloed hebt.

Serologische test

Een serologische test is een bloedonderzoek waarbij onderzocht wordt of de patiënt antilichamen heeft tegen COVID-19. Zo weet de patiënt dus of hij of zij in het verleden besmet is geweest.

Tot voor kort waren er geen betrouwbare testen beschikbaar in ons land. Nu die er wel zijn, mag iedereen een serologische test laten afnemen op voorwaarde dat de test voorkomt op de lijst van Sciensano en de test in een erkend laboratorium wordt uitgevoerd.

Gratis voor bepaalde groepen

Voor bepaalde doelgroepen is de test volledig terugbetaald. Anders betaalt de patiënt maximaal 9,60 euro.

Geen garantie op immuniteit

“De aanwezigheid van antilichamen betekent niet automatisch dat je immuun bent voor COVID-19. Het blijft dus cruciaal om alle voorzorgsmaatregelen goed op te volgen, ook al heb je antilichamen tegen COVID-19”

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid

PCR-test

De moleculaire test (of PCR- test) is de meest gebruikte test om vast te stellen of een persoon op het moment van de test drager is van het COVID-19-virus. Verschillende PCR-testen zijn momenteel beschikbaar. Met een speciaal wattenstaafje (wisser) wordt bij een patiënt in de neusholte en/of keel een staal afgenomen.

Het RIZIV betaalt de PCR-test volledig terug wanneer de patiënt verschillende symptomen van COVID-19 vertoont én de test in een erkend laboratorium wordt onderzocht.

Toegevoegd op 5 juni 2020