Psychologen vangen medewerkers woonzorgcentra op

Psychologen vangen medewerkers woonzorgcentra op

therapie psycholoog hulp hulpverleners corona medewerkers woonzorgcentra

Het personeel in de woonzorgcentra heeft maanden gedraaid op adrenaline en een groot hart. Dat heeft een enorme impact gehad. Wat zij meegemaakt hebben, kan in alle hevigheid terug bovenkomen, ook na de zomervakantie. Het eerstelijnsnetwerk van psychologen (ELP) Limburg begint daarom met therapeutische sessies voor personeelsleden van woonzorgcentra. Dankzij de steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, via de Koning Boudewijnstichting, zijn die gratis.



Wekenlang waren de woonzorgcentra het epicentrum van de coronacrisis. Personeelsleden liepen zich het vuur uit de sloffen om te zorgen voor wie ziek was, voor wie zonder familie de wereld uit gleed, voor gezonde bewoners die hermetisch afgesloten waren van de buitenwereld, familie achter het raam, hun wereld gekrompen tot de eigen kamer. Ze moesten hun eigen angst wegcijferen en er, op adrenaline en liefde voor hun werk, elke dag opnieuw staan.



De piek van de COVID-19-uitbraak ligt achter ons. Bewoners mogen hun kamer uit, bezoekers zijn weer welkom op een aangepaste manier. Het personeel herademt. Maar, zo weten psychologen Caroline Praet en Erik Conings, dit is de stilte voor de storm.

“De medewerkers hebben wekenlang in overlevingsmodus gezeten. Het vooruitzicht van de zomervakantie houdt hen nu overeind. Maar ook nadien zullen corona en de herinneringen aan de voorbije maanden er nog zijn, boven op de knagende angst voor de tweede golf.”

Erik Conings, psycholoog van ELP Limburg

Angst, slapeloosheid, paniek

Zelf heeft Conings twee zorgverleners uit woonzorgcentra als cliënten, al van voor de coronacrisis.

“We zien de signalen dat professionele zorgverleners de rand bereiken. ‘Nu zijn we nog heroes’, zei een van hen me, ‘maar wat daarna? Het is iets wat we ook zien bij andere schokkende, collectieve gebeurtenissen. De klap kan daarna komen, met klachten van angst, slapeloosheid, stemmingswisselingen, paniekaanvallen.”

Caroline Praet, psychologe en coördinator van ELP Limburg

Om de verwachte ‘tsunami’ van psychosociale problemen op te vangen, heeft ELP Limburg een netwerk van 20 tot 25 psychologen klaarstaan voor de helden, met de hulp van het Fonds Dr. Daniël De Coninck.

Veerkracht

Medewerkers van woonzorgcentra in Limburg, van verpleegkundigen en verzorgenden tot directeurs, kunnen vanaf 1 juni een beroep doen op psychologen, in de woonzorgcentra zelf of in de praktijk van de psychologen. Een afspraak bij een psycholoog van het eerstelijnsnetwerk kost de cliënt normaal 11.20 euro, dankzij de steun van het Fonds De Daniël Coninck is het gratis voor het personeel. Voor elke cliënt zijn er vier psychologische sessies, eventueel te verlengen met nog eens vier.

Met dit preventieve aanbod wil ELP Limburg de veerkracht van het personeel in de Limburgse woonzorgcentra herstellen, behouden en versterken.

“We willen dat klachten tijdig opgespoord en aangepakt worden en niet ontaarden in een posttraumatische stoornis.”

Caroline Praet, psychologe en coördinator van ELP Limburg

 ELP Limburg kreeg projectsteun in het kader van de oproep ‘Versterking van de woonzorgcentra’ van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 30 organisaties die woonzorgcentra een helpende hand bieden met onder meer psychosociale dienstverlening, kennisuitwisseling, crisismanagement en vorming, om op middellange termijn om te gaan met de gevolgen van het coronavirus, krijgen een ondersteuning van 10.000 tot 50.000 euro. In totaal trekt het Fonds hier 885.000 euro voor uit.

Toegevoegd op 12 juni 2020