Praktijkgericht handboek: De Betekenisvolle Activiteiten Methode (BAM)

Praktijkgericht handboek: De Betekenisvolle Activiteiten Methode (BAM)

Bam

Betekenisvolle activiteiten zijn cruciaal in het dagelijks leven van bewoners in een woonzorgcentrum. Ze hebben een positieve invloed op de fysieke en geestelijke gezondheid, spelen een belangrijke rol in levenskwaliteit en dragen bij tot levenszin. Een WZC heeft de opdracht om een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden, maar dat blijkt in de dagelijkse praktijk niet zo eenvoudig. De BAM brengt daar verandering in.

De 'betekenisvolle activiteiten methode' (BAM) is een gloednieuwe en innoverende aanpak waarin zorgverleners en bewoners samenwerken aan betekenisvolle activiteiten. In dit boek wordt stilgestaan bij wat betekenisvolle activiteiten zijn en hoe ze tot stand kunnen komen samen met de bewoners van een woonzorgcentrum. Stap voor stap wordt de BAM uitgelegd en reikt het boek handvaten aan om er zelf mee aan de slag te gaan.

Onder het motto ‘een kookboek, maar geen receptenboek’ vertellen de auteurs Elise Cornelis, Ruben Vanbosseghem, Valerie Desmet en Patricia De Vriendt (Arteveldehogeschool) hoe je samen met bewoners kan ontdekken wat betekenisvolle activiteiten voor hen zijn, zonder te vervallen in pasklare, voorbereide activiteiten.

Achteraan het boek is ook een persoonsgericht protocol toegevoegd, een handig hulpmiddel dat richting biedt maar ook vrijheid om af te wijken indien nodig.

Laat je inspireren door deze vernieuwde visie, die ook aansluit bij de wensen van de bewoners naar meer betekenisvolle dagbesteding en de visie van de Vlaamse overheid naar een meer bewonersgerichte aanpak.

Bestellen kan via Politea.

Toegevoegd op 5 oktober 2018