Podcast ‘Het kleine helpen’

Podcast ‘Het kleine helpen’

koken

De Thomas More Hogeschool ontwikkelde drie podcastafleveringen waarin 'het kleine helpen' centraal staat. Tijdens het luisteren kom je te weten wat het kleine helpen is, en hoe je het in de praktijk kan toepassen.

Het kleine helpen?

Het kleine helpen gaat over het opzetten van buurtnetwerken die ouderen willen versterken. Het gaat over steun die een straat, wijk of dorp kan bieden aan sociaal geïsoleerde ouderen en andere buurtbewoners. Het kleine helpen haalt hen uit hun isolement of voorkomt dat ze in structureel isolement belanden.

Dat doen we door in te zetten op wat de ouderen graag doen en ze te betrekken in buurtnetwerken waar mensen elkaar steunen op verschillende vlakken. Van boodschappen doen, een broek verstellen, samen een wandeling maken, samen een spelnamiddag organiseren tot elkaar een luisterend oor bieden.

Beluister de podcast

In deze podcastreeks legt onderzoeker Liesbet Lommelen uit wat het juist is, hoe je het kan toepassen in een landelijke en stedelijke omgeving en hoe het kleine helpen bijdraagt aan een zorgzame buurt. Bovendien vertellen enkele buurtbewoners zelf hoe zij dat aanpakken in hun buurt. Zowel in een grootstad als Antwerpen, als in een wijk in Arendonk.

Je kan de podcast hier of via Spotify beluisteren. De informatie die in de podcast aan bod komt, kan je ook schematisch terugvinden op de methodiekenfiche

Toegevoegd op 30 September 2022