Patiënt betaalt straks minder bij apotheker van wacht

Patiënt betaalt straks minder bij apotheker van wacht

Logo Apotheek

Wie ’s avonds of op zondag met een geneesmiddelenvoorschrift naar de apotheker gaat, zal straks geen toeslag meer betalen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. In ruil krijgen de apothekers een beschikbaarheidshonorarium voor hun wachtdienst.

Hoe wordt het momenteel geregeld?

  • Als je een terugbetaald geneesmiddel komt halen dat door een arts voorgeschreven is en door hemzelf of door de apotheker als ‘dringend’ bestempeld wordt, dan bedraagt het wachthonorarium 5,32 euro. Je hoeft dat bedrag echter niet zelf te betalen, omdat het volledig gedekt wordt door de ziekteverzekering. 
  • In alle andere gevallen (niet-dringend voorschrift, geneesmiddelen die niet terugbetaald zijn, geneesmiddelen vrij van voorschrift, andere producten, ...) moet je zelf een wachttoeslag betalen en staat het de apotheker vrij om de hoogte van dat bedrag te bepalen, op voorwaarde dat het ‘redelijk’ is en dat het goed zichtbaar is aangeduid.

Hoe wordt het in de toekomst geregeld?

Wie ’s avonds de huisarts bezoekt en daarna medicijnen gaat ophalen bij de apotheker, betaalt daar nu dus vaak extra voor bij de apotheker. Daar komt straks verandering in. Apothekers zullen enkel nog een toelage mogen aanrekenen als de patiënt geen voorschrift heeft.

Minister De Block: “Met deze maatregel maken we de zorg opnieuw een stukje toegankelijker voor patiënten. Het principe blijft natuurlijk wel hetzelfde: als het niet dringend is, stoor je je apotheker niet ’s avonds of de zondag maar ga je langs tijdens de normale openingsuren.”

Win-win voor apothekers en patiënten

De toelage die apothekers in sommige gevallen mogen aanrekenen, wordt vervangen door een beschikbaarheidshonorarium. Het gaat over een vast bedrag dat apothekers ontvangen voor hun wachtdienst, naast een bedrag per voorschrift.

Als een apotheker vandaag gedurende de hele wacht niemand over de vloer krijgt, krijgt hij of zij ook geen vergoeding. Daar brengen we straks ook verandering in”, aldus De Block.

De nieuwe regeling treedt nog dit jaar in werking.

Toegevoegd op 6 September 2019