Orgaandonor worden? Via www.mijngezondheid.be kan het in enkele kliks

Orgaandonor worden? Via www.mijngezondheid.be kan het in enkele kliks

orgaan donatie kloppend hart

Sinds 1 juli kan iedereen die orgaandonor wil worden na overlijden, dat zelf registreren via het nationale gezondheidsportaal Mijngezondheid. Je moet daar dus niet langer voor naar het gemeentehuis. Het systeem wordt ook verfijnd: je zal kunnen bepalen wat er gebeurt met je botten of bloedvaten. Tot nu toe kon je dat onderscheid niet maken.

Meer mogelijkheden

Sinds 1 juli kan je voor verschillende mogelijkheden apart je voorkeur opgeven.

  • Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten:
    • Gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt
    • Gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen
    • Gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden

Je voorkeur registreren kan nog altijd via het gemeentehuis, maar nu komen daar twee mogelijkheden bij: je kan vragen aan je huisarts om je wilsverklaring te registreren of je kan het zelf doen via www.mijngezondheid.be.

Veronderstelde toestemming

In ons land is iedereen potentieel donor na overlijden, behalve als hij of zij zich daar expliciet tegen heeft verzet bij leven. In de praktijk nemen artsen echter nooit zomaar een orgaan weg. Als de overledene zijn of haar wil niet heeft geregistreerd, contacteert de arts altijd eerst de naasten om dat na te vragen. Maar zij zijn niet altijd op de hoogte van de wens van de overledene. Bovendien komt zo’n vraag op dat moment vaak zeer ongelegen. Daarom is het goed je voorkeur expliciet te registreren.

Meer details?

Wie meer wil weten over de vernieuwde regelgeving, vindt alle informatie terug op deze pagina. Er komt ook nog een grootschalige informatiecampagne.

Toegevoegd op 2 juli 2020