Op reis? Vergeet je coronacertificaat niet!

Op reis? Vergeet je coronacertificaat niet!

coronacertificaat

Wie deze zomer binnen de Europese Unie wil reizen, of wil deelnemen aan een groot cultureel evenement, zal een Europees coronacertificaat moeten voorleggen. Met dat document toon je aan dat je ingeënt bent tegen corona, dat je negatief testte op corona of dat je recent herstelde van een coronabesmetting. Het certificaat moet reizen binnen de EU opnieuw makkelijker maken.  

Op papier of digitaal

Als je benieuwd bent naar jouw certificaat kun je een kijkje nemen op mijngezondheid.be. Je kan ook de gratis app CovidSafeBE downloaden op je smartphone.

Je kan het certificaat ook op papier aanvragen. Daarvoor bel je naar het nummer 078 78 78 50 of naar 02 214 19 19 als je in Brussel woont. Deze telefoonnummers zijn 24 uur per dag bereikbaar. Hou er wel rekening mee dat het enkele dagen kan duren voor je het certificaat in je bus vindt.

2 gratis tests

Ben je nog niet volledig gevaccineerd en wil je toch al reizen? Dan moet je een PCR-test laten afnemen om te bewijzen dat je niet besmet bent met het coronavirus.

Goed om weten is dat personen die nog niet de kans kregen om zich volledig te laten vaccineren, recht hebben op een tegemoetkoming voor 2 PCR-testen uitgevoerd tussen 28 juni en 30 september.

Op de website mijngezondheid.be kan je deze week nog zo’n gratis test aanvragen. Het is ook via deze website dat je het resultaat van je test zal kunnen inkijken. Hou er wel rekening mee dat er een wachttijd kan zijn en dat het tot 36 uur kan duren voor je het resultaat kent. Maak dus tijdig een afspraak.

Het certificaat kan je dan vanaf 1 juli gebruiken in alle lidstaten van de EU. Let wel op, de regels kunnen per land verschillen.  

Meer informatie

Informatie over het Europees digitaal coronacertificaat vind je op de website van de Europese Unie.

Informatie over de gratis PCR-testen vind je op de website van het RIZIV. Je vindt er ook een overzicht van de locaties waar je je kan laten testen.

Toegevoegd op 25 juni 2021