Nieuwe ambassadeurs voor ‘Vergeet dementie. Onthou mens’

Nieuwe ambassadeurs voor ‘Vergeet dementie. Onthou mens’

Memorandum dementie

De campagne ‘Vergeet dementie. Onthou mens’ kadert in de uitvoering van het Dementieplan Vlaanderen 2016-2019: ‘Samen verder bouwen aan een dementievriendelijk Vlaanderen’ van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. De campagne is een initiatief van het Vlaams Expertisecentrum Dementie. Voor het volgende hoofdstuk van de campagne kunnen ze rekenen op heel wat nieuwe bekende en minder bekende ambassadeurs. Zij vragen aandacht voor dementie en willen aantonen dat een andere kijk mogelijk is.

Op www.onthoumens.be vind je heel wat getuigenissen van de ambassadeurs.

Voor ik het vergeet

Twee van de ambassadeurs zijn Wannes en Rosa. Vanaf maandag 7 januari kan je hen ook zien in de nieuwe één-reeks Voor ik het vergeet. Reportagemaker Wannes Deleu trekt een maand in bij zijn grootmoeder in woonzorgcentrum Den Olm, een centrum voor mensen met dementie. De band tussen Wannes en zijn grootmoe was altijd sterk, maar nu is Den Olm haar nieuwe thuis. Daar eet ze en slaapt ze, zingt ze en lacht ze. En daar vecht ze tegen haar alsmaar witter wordende geheugen.

Wannes’ naam is grootmoe vergeten, net als het feit dat hij haar kleinzoon is. De band die er ooit was, is helemaal veranderd – of verdwenen? Wannes stapt een maand mee in het ritme van haar leven en probeert contact te zoeken met iemand die hij heel goed kent, maar die toch een onbekende lijkt. In Voor ik het vergeet kijkt Wannes zijn grootste angst in de ogen: ooit zelf door dementie ingehaald worden.

Wegen op het toekomstig beleid

Het expertisecentrum Dementie en de Alzheimerliga Vlaanderen willen ook het toekomstig beleid voorbereiden op het groeiend aantal mensen met dementie. Daarom lanceren ze hun memorandum. Je kan het hier raadplegen. Lees je liever de top 10 van hun bekommernissen? Dat kan hier.

Toegevoegd op 4 Januari 2019