Mooi weer? #smeerweer

Mooi weer? #smeerweer

smeerweer

Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker in Vlaanderen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is blootstelling aan de zon. 1 op 6 Belgen wordt geconfronteerd met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. De campagne #smeerweer van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid moet ons bewust maken van de gevaren en wil ons aanzetten om onszelf beter te beschermen tegen de zon.

UV-straling als belangrijkste oorzaak

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-straling. Dat gebeurt zowel bij blootstelling aan de zon, als bij blootstelling tijdens het gebruik van zonnebanken. Het is dus uitermate belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om huidkanker te vermijden, en verstandig om te gaan met UV-stralen. 

Het hele jaar door beschermen

Een van de meest effectieve preventieve maatregelen die je zelf kan ondernemen is jezelf goed beschermen tegen de zon. En dit het hele jaar door, niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is. Ook een vroeg lentezonnetje bevat UV-straling en kan schadelijk zijn voor onze huid. En je beschermen tegen de zon, dat doe je op 3 manieren: zon weren, kleren en smeren.

Aanmaak van vitamine D

Op een verstandige manier omgaan met de zon en UV-stralen betekent echter niet dat we bang moeten zijn van de zon. Integendeel! Voldoende blootstelling aan de zon heeft ook positieve effecten op de gezondheid. Want vitamine D, die aangemaakt wordt door UV-stralen, speelt een belangrijke rol in ons menselijk lichaam. Je hoeft de zon dus niet ten allen tijde te vermijden, maar hou je blootstelling aan de zon wel gezond.

Meer informatie

Ontdek de campagne op www.smeerweer.be en kom er te weten hoe je de tips zon weren, kleren en smeren kan opvolgen.

Toegevoegd op 21 april 2022