“Minstens 500 miljoen euro extra nodig voor de ouderenzorg”

“Minstens 500 miljoen euro extra nodig voor de ouderenzorg”

Logo vlora

De ouderenzorg in Vlaanderen staat voor enorme uitdagingen. Het aantal ouderen met zorgnoden groeit gevoelig. Tegelijk kampt de ouderenzorg nu al met grote noden: ze is ondergefinancierd, het aanbod ontoereikend, en de kwaliteit haalt niet overal de norm die we ervan verwachten. Dat vraagt om een drastisch inhaalmanoeuvre van de volgende Vlaamse regering. “Alleen al de zwaarste basisnoden opvangen, vergt een extra budget van 500 miljoen euro”, stelt de Vlaamse Ouderenraad. Zorgnet-Icuro, VVSG en Zorggezind treden de eis bij.

Een dubbele uitdaging

In het politiek debat gaat de discussie vaak over de betaalbaarheid van de factuur van het woonzorgcentrum. Terecht, maar tegelijk zijn de uitdagingen veel groter: ook de kwaliteit en het aanbod moeten gevoelig beter.

Om kiezers en politici idee te geven van de omvang van de uitdagingen waarvoor de volgende Vlaamse regering staat, becijferde de Vlaamse Ouderenraad het absolute en onbetwistbare minimum aan financiële noden die zich stellen in de ouderenzorg. Kostprijs: meer dan 503 miljoen euro bovenop het huidige budget.

Dat omvat enkel het minimum: zorgen dat het aanbod op vlak van lokale dienstencentra, gezinszorg, kortverblijf en woonzorgcentra groeit, dat iedereen met zware zorgnoden de vereiste ondersteuning krijgt, en dat de palliatieve zorg in woonzorgcentra versterkt wordt.

Tegelijk is dat nog maar het begin van een antwoord op de uitdagingen waarvoor we staan. Zo is er ook nog de dringende nood aan erkenning en ondersteuning voor mensen met een handicap boven 65, een verhoging van de minimumnormen voor personeel in woonzorgcentra en het pleidooi een voltijds centrumleider in lokale dienstencentra, zodat zij hun nieuwe rol op vlak van zorgzame buurten ten volle waar kunnen maken.

Meer informatie

Meer weten over onze becijfering? Lees hier ons volledige dossier.

Toegevoegd op 24 mei 2019