Laat griep deze winter in de kou staan

Laat griep deze winter in de kou staan

griepvaccin

De jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen het griepvirus staat weer voor de deur. Het griepvaccin is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Zeker voor bepaalde risicogroepen. Wij zetten alles op een rijtje.

Vanaf midden oktober

Het griepseizoen duurt gemiddeld 8 tot 12 weken en vindt meestal ergens tussen eind november en maart plaats. Omdat het vaccin pas bescherming biedt vanaf 2 weken na de prik, beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om te vaccineren vanaf midden oktober.

Risicogroepen

  • 65-plussers – Gezien COVID-19 worden ook  50-plussers aangeraden zich laten vaccineren tegen griep
  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen
  • Chronisch zieken: mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD, een lever- of nierziekte, of chronische spierziekte, of met diabetes
  • Mensen verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
  • Al wie in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking woont
  • Iedereen die in de gezondheidssector werkt
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont met deze risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden.

Voor al deze groepen geldt een gedeeltelijke terugbetaling via het RIZIV.

Extra belangrijk door COVID-19

Voor wie niet tot de risicogroepen behoort, is een griepprik niet echt nodig. Maar omwille van de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Dat geldt ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar. Zo vermijden we dat de ziekenhuisbezetting te hoog zou worden bij een eventuele coronapiek in het griepseizoen.

Meer info

Ontdek alles over het griepvaccin op www.laatjevaccineren.be.

Toegevoegd op 6 oktober 2022