Kerstvakantie. Oppassen op de kleinkinderen?

Kerstvakantie. Oppassen op de kleinkinderen?

grootvader met kind in herfst

De Vlaamse Ouderenraad kreeg enkele vragen van grootouders. In deze fase van de pandemie, met veel coronabesmettingen bij kinderen, wordt vooral gekeken naar de ouders zelf om opvang te voorzien. Maar wat als dat niet mogelijk is, en liever grootouders worden ingeschakeld? We zetten alle informatie op een rijtje.

Geen specifieke richtlijnen

Voor grootouders zijn er geen specifieke richtlijnen voorzien en gelden dus de algemene richtlijnen: beperk je contacten, hou afstand en organiseer zoveel mogelijk buitenactiviteiten. Waar nodig doe je een zelftest. Door deze vragenlijst in te vullen, kom je te weten of een test zinvol is.

Grootouders niet kogelvrij

De derde prik is voor de meeste 65-plussers al een feit. Maar dat betekent niet dat er geen gevaar meer is.

“Als grootouders al een derde prik hebben gekregen, dan daalt het risico op besmetting en op ziek worden drastisch. Je moet na de prik wel een week wachten. Maar ze zijn natuurlijk niet kogelvrij. Als het om zieke kinderen gaat, zou ik ze toch niet naar hen sturen en anders, als het kan, toch een zelftest laten doen.”

Viroloog Steven Van Gucht in De Standaard

Blijf voorzichtig

Grootouders kunnen dus eventueel op kleinkinderen passen, maar voorzichtig blijven is nog steeds de boodschap. En indien jij of je kleinkinderen ziek zijn, vang je ze dus niet op.

“We zien dat een derde dosis een goede bescherming biedt tegen symptomatische besmettingen. Vanaf acht dagen na de prik, zie je dat de bescherming optrekt naar 90 procent. Dat wil wel zeggen dat tien procent van de mensen toch nog een infectie oplopen. We weten ook niet hoe lang de bescherming blijft en we weten ook nog niet wat het effect van vaccinatie op de omikronvariant is.”

Viroloog Johan Neyts in Het Laatste Nieuws

Niet zeker? Raadpleeg je huisarts

Heb je als grootouder onderliggende aandoeningen? Of voel je je niet lekker? Ga in die gevallen altijd ten rade bij je huisarts.

Toegevoegd op 9 December 2021