Kappers in woonzorgcentra mogen terug van start

Kappers in woonzorgcentra mogen terug van start

kapper woonzorgcentra

De coronakapsels zijn alomtegenwoordig, maar onlangs kregen we goed nieuws te horen: vanaf 13 februari 2021 hebben kappers de mogelijkheid om hun zaak opnieuw te openen. Het Agentschap Zorg & Gezondheid laat weten dat ook de kappers in woonzorgcentra, centra voor dagverzorging en assistentiewoningen hun activiteiten dan terug kunnen hernemen, mits toestemming van de directie en mits ze rekening houden met de strikte voorwaarden. De Vlaamse Ouderenraad loodst je haarfijn door deze nieuwe richtlijn.

Een vaste kapper per woonzorgcentrum

In de regel gaat het om één vaste kapper per woonzorgcentrum. Heeft de bewoner een favoriete kapper die voor de pandemie regelmatig speciaal voor die persoon naar het woonzorgcentrum kwam, dan is het aan de directie van de voorziening om te beslissen of dat op dit moment toegelaten is.

Dienstverlening aan huis of op kamer blijft verboden

Kappers mogen niet werken op de kamer van bewoners van woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of assistentiewoningen. De knipbeurt kan enkel doorgaan in de daarvoor vrijgehouden, aparte, fysiek afsluitbare en goed verluchte en ventileerbare ruimte.

De kappersruimte

Per 10m2 in die ruimte, kan slechts één persoon toegelaten worden. Als de ruimte minder dan 20 m² groot is, is het uitzonderlijk toegelaten om twee bewoners te ontvangen. Maar enkel indien een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gegarandeerd is.

De ruimte moet regelmatig worden verlucht en ontsmet worden. Zowel de kapper als de bewoners dragen een chirurgisch mondneusmasker.

Afspraak maken verplicht

Er kan enkel geknipt worden op afspraak. Bewoners dienen dus op voorhand een afspraak te maken.

Vlak voor hun afspraak dienen ze te wachten buiten de voorziene kappersruimte. De wachttijd tussen twee personen bedraagt 10 minuten. In die tijd kan de kapper de ruimte verluchten en ontsmetten, net zoals de gebruikte materialen.

Meer informatie

De volledige richtlijn kan je hier terugvinden.

Toegevoegd op 11 februari 2021