Herken een beroerte. Doe de FAST test.

Herken een beroerte. Doe de FAST test.

beroerte

Na kanker en hartfalen zijn beroertes de derde doodsoorzaak. In België krijgen elke dag ongeveer 60 mensen een beroerte. Een groot deel van hen blijft achter met een blijvende en vaak ernstige handicap waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen functioneren. De Belgian Stroke Council pakt dit jaar op Wereldberoertedag, 29 oktober, opnieuw uit met een grootschalige campagne om de alarmsymptomen van een beroerte te herkennen.

Wat is een beroerte?

Bij een (ischemische) beroerte, ook wel stroke of CVA (Cerebrovasculair Accident) genoemd, wordt de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken. De belangrijkste risicofactor voor het optreden van een beroerte is leeftijd: hoe ouder, des te hoger de kans op een beroerte. Wat niet wegneemt dat ook bij jongere mensen beroertes voorkomen. In Vlaanderen sterven elke dag 11 mensen aan de gevolgen van een beroerte.

Doe de test

 Aan de hand van de eenvoudige FAST-test weet je hoe je kan handelen bij een beroerte:

  • FACE: Kijk naar het aangezicht. Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
  • ARM: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en controleer of ze beide tegelijk omhoog gaan.
  • SPEECH: Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
  • TIME: Herken je de symptomen? Verlies geen tijd. Bel 112. Zo schakel je onmiddellijk medische hulp in en beperk je de schade.

fast test beroerte infographic

Meer informatie

www.HerkenEenBeroerte.be 

Toegevoegd op 22 oktober 2021