Heb jij recht op zelftests aan 1 euro?

Heb jij recht op zelftests aan 1 euro?

corona zelftest

Het belang van Covid-19 zelftests komt steeds meer naar boven. Een kleine bijeenkomst met familie of vrienden, een engagement als vrijwilliger in een vereniging of als je op bezoek gaat in een woonzorgcentrum. Het zijn allemaal situaties waarbij het afnemen van een zelftest aangewezen is. Maar de kostprijs bij de apotheek ligt tussen de 5 en 8 euro. De kosten kunnen dus stevig oplopen, en pijnlijk zijn. Zeker voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Daarom kan wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, de test bij de apotheek aankopen voor 1 euro.

Voor wie?

Als je een van de volgende uitkeringen geniet, dan kent het ziekenfonds je automatisch de verhoogde tegemoetkoming toe:

  • het leefloon van het OCMW (dat u gedurende 3 maanden moet genieten)
  • de inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
  • de toelage voor personen met een handicap, toegekend door de Federale overheidsdienst (FOD) sociale zekerheid
  • het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Weet je het niet zeker? Kijk dan op je klever van de mutualiteit. Links onderaan staat dan een code van twee keer drie cijfers, waarvan het laatste cijfer 1 is.

Heb je geen sociale uitkering maar toch een laag inkomen? Dan kan je een aanvraag indienen bij je ziekenfonds. Meer info vind je hier

Waar heb je recht op?

Heb je een verhoogde tegemoetkoming? Dan mag je maximaal twee testen aan 1 euro halen bij je apotheek. Dat geldt per persoon en per week.

Hoe een zelftest afnemen?

Deed je nooit eerder een zelftest? Vraag uitleg aan je apotheker en lees goed de bijsluiter. Je kan ook onderstaand filmpje bekijken.

Meer informatie over Covid-zelftests

Meer info het waarom van zelftests vind je hier.

Toegevoegd op 14 Januari 2022