Hartverwarmers: initiatieven en handleidingen voor woonzorgcentra in lockdown

Hartverwarmers: initiatieven en handleidingen voor woonzorgcentra in lockdown

Hartverwarmers

Personeel en bewoners van woonzorgcentra hebben het niet makkelijk in tijden van corona. De website Hartverwarmers bundelt initiatieven uit woonzorgcentra die in er deze moeilijke periode toch alles aan doen om de kwaliteit van zorg, wonen en leven van hun bewoners voorop te stellen en het hun personeel makkelijker te maken. 

“Op sociale media deelden woonzorgcentra de afgelopen weken heel wat inspirerende initiatieven om hun bewoners in deze tijden van lockdown toch een mooie dag te kunnen bezorgen”, zegt Frederik Vincx van Soulcenter, die het initiatief nam voor Hartverwarmers. “Om deze initiatieven zoveel mogelijk te verspreiden, bundelden we ze op de één website. Op die manier kunnen woonzorgcentra elkaar inspireren en hoeven ze het warm water niet opnieuw uit te vinden.” 

De website biedt een handig overzicht van alle initiatieven en geeft daarnaast ook praktische tips, handleidingen en stappenplannen om ze concreet uit te voeren. Op die manier wordt het woonzorgcentra zo makkelijk mogelijk gemaakt.

“Er staan een paar speciale dingen tussen, zoals de organisatie van een buitenoptreden door een muzikant dat bewoners kunnen meemaken achter het raam, maar persoonlijk vind ik de simpele initiatieven het leukst. Zo was er een woonzorgcentrum dat de bewoners vroeg wat hun hobby’s waren en dan met een hobbykar langs de kamers trok zodat mensen zich op een fijne manier bezig konden houden. Kleine dingen kunnen voor soms echt een verschil maken voor mensen, dat vind ik mooi.” - Frederik Vincx

Al zo’n 30 initiatieven 

Momenteel telt Hartverwarmers een 30-tal initiatieven. Gaande van Bingo of zingen op de gang – waar de bewoners aan kunnen deelnemen vanuit hun deuropening – over virtuele museumbezoeken en boodschappen die geleverd kunnen worden op de kamer, tot georganiseerde videochats met familie of spelletjes met buurtbewoners achter het raam. 

 “De verhoogde media-aandacht voor woonzorgcentra kan een kans zijn om goede initiatieven te delen. En hopelijk vinden deze ideeën niet alleen massaal ingang in vele woonzorgcentra, maar blijven ze ook na de coronacrisis nog heel lang voortleven.” - Frederik Vincx

Hartverwarmers is een initiatief van Soulcenter in samenwerking met A Sense of Home. Experte ouderenzorg Maite Mallentjer cureert de databank. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ondersteunt met duiding rond dementie. 

Meer informatie

Neem zelf een kijkje op https://soulcenter.be/hartverwarmers.  

Toegevoegd op 27 March 2020