Handige brochure over gezondheidsdata

Handige brochure over gezondheidsdata

gezondheidsdata

Gezondheidsdata zijn alle gegevens over jouw fysieke en mentale gezondheid. Bijvoorbeeld de gegevens die je huisarts bijhoudt en de resultaten van onderzoeken in het ziekenhuis. Maar ook de gegevens die het sporthorloge om je pols verzamelt, zijn eigenlijk gezondheidsdata. Wist je dat niet? Dan ben je niet alleen. Uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat bijna 1 op de 2 Belgen niet weet wat er onder verstaan wordt. Zeker voor personen ouder dan 64 jaar is dit niet duidelijk. Daarom publiceert de stichting een brochure met heldere uitleg en tips.

Gedeelde data

Veel van de gezondheidsdata die verzameld worden, worden ook gedeeld. In de eerste plaats tussen de zorgverleners die bij jouw gezondheid betrokken zijn, zo beschikken ze allemaal over dezelfde actuele informatie. Maar ook de overheid, onderzoekers en zelfs private bedrijven zijn geïnteresseerd in jouw gezondheidsdata. En hoewel data delen soms nuttig kan zijn, zijn er ook risico’s aan verbonden. Daarom is het belangrijk dat je zelf grip houdt op je gezondheidsdata. Wist je bijvoorbeeld dat je de toegang tot jouw data eventueel kan blokkeren?

De brochure

De brochure van de Koning Boudewijnstichting vertelt je hoe je je gegevens online kunt raadplegen via verschillende gezondheidsportalen. Ook lees je er enkele tips. Duik in de brochure.

Doorheen de brochure vind je ook de resultaten terug van het onderzoek dat de stichting uitvoerde. Voor meer conclusies uit het onderzoek kan je terecht bij dit beknopt overzicht.

Toegevoegd op 20 Januari 2022