Griepvaccin geeft voorrang aan risicogroepen

Griepvaccin geeft voorrang aan risicogroepen

griepvaccin spuitje griep inenting ouderen ricicogroep

Het griepvaccin voor komend griepseizoen zal gefaseerd ter beschikking gesteld worden. Tussen half september en half november zullen risicogroepen het vaccin kunnen krijgen. Nadien, vanaf 15 november, komt de rest van de bevolking in aanmerking.

Risicogroepen

Tot de risicogroepen behoren volgende mensen:

  • Mensen boven de 65 jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Chronisch zieken

Die groep wordt uitgebreid met zorgmedewerkers, mensen die onder hetzelfde dak wonen als iemand uit een risicogroep en mensen boven de 50 jaar. Ook zij krijgen als eerste de kans om zich te laten vaccineren. Nadien, vanaf 15 november, komt de rest van de bevolking in aanmerking.

Overbelaste ziekenhuizen vermijden

Zoals elk jaar koopt ons land griepvaccins aan, dit jaar zijn er dat 2,9 miljoen. Anders dan andere jaren is dat we nu te kampen hebben met de corona-epidemie. Daarom koos de overheid ervoor om het griepvaccin gefaseerd ter beschikking te stellen, zodat risicogroepen zeker eerst een vaccin kunnen krijgen, moest er een tekort dreigen. Omdat het coronavirus nog steeds onder ons is, zou een piek in de griepepidemie kunnen samenvallen met een nieuwe piek in coronabesmettingen. Dat zou voor overbelaste ziekenhuizen kunnen zorgen.

Neem contact op met je huisarts

Als je deel uitmaakt van een risicogroep, neem je best tijdig contact op met je huisarts. Hij of zij zal je registreren als risicogroep, zodat je voor 15 november je vaccin kan ophalen.

Toegevoegd op 27 augustus 2020