Griepvaccin blijft voorbehouden voor risicogroepen

Griepvaccin blijft voorbehouden voor risicogroepen

griepvaccin

Oorspronkelijk zou het griepvaccin tot 15 november voorbehouden zijn voor risicogroepen en nadien zou de rest van de bevolking zich kunnen laten inenten. Gezien de grote vraag naar het vaccin en de beperkte voorraad, besloten de ministers van Volksgezondheid om toch alle vaccins te reserveren voor risicogroepen. Op die manier wil men een tekort bij kwetsbare groepen vermijden.

Risicogroepen

Tot de risicogroepen behoren volgende mensen:

  • Mensen boven de 65 jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Chronisch zieken

Die groep werd uitgebreid met zorgmedewerkers. Dat blijft zo. Maar ook gezonde mensen tussen de 50 en 65 jaar konden tot eind oktober het griepvaccin krijgen. Dat laatste verandert nu.

Geen vaccin meer voor gezonde 50-plussers

Enkel risicopatiënten krijgen nog een vaccin. Personen die chronisch ziek zijn en 65-plussers krijgen dus nog steeds voorrang om gevaccineerd te worden. Daarnaast kunnen ook zwangere vrouwen en het zorgpersoneel het vaccin nog krijgen.

Deze regel geldt alvast tot 30 november en zal daarna geëvalueerd worden. Het is voorlopig nog afwachten hoeveel vaccins er nog beschikbaar zullen zijn na deze datum. Van de 2,9 miljoen beschikbare vaccins is inmiddels ongeveer de helft al verdeeld.

65-plussers hebben geen voorschrift nodig

Personen die ouder zijn dan 65 jaar hebben geen voorschrift van een arts nodig om het vaccin op te halen bij de apotheek. De apotheker mag het vaccin in dat geval zelf voorschrijven en afleveren. Personen jonger dan 65 jaar hebben wel een voorschrift van een arts nodig. Op dit voorschrift dient de arts duidelijk aan te geven dat de patiënt tot een risicogroep behoort.

Verhoogde terugbetaling

Personen die tot een risicogroep behoren, kunnen bovendien rekenen op een verhoogde terugbetaling van het griepvaccin. Voor hen bedraagt de kostprijs van het vaccin dit jaar 4,08 euro. Of 2,45 euro voor personen die kunnen rekenen op een verhoogde tegemoetkoming.

Toegevoegd op 6 november 2020