Gids 'Omgaan met klimaatverandering in de zorgsector'

Gids 'Omgaan met klimaatverandering in de zorgsector'

klimaat zorgsector

De klimaatcrisis is geen vrees van de toekomst meer. De gevolgen zijn nu al overal ter wereld sterk voelbaar en België vormt daar geen uitzondering op. Ook in de zorgsector is de klimaatcrisis voelbaar. “Duurzaamheid, goede werkomstandigheden en kwaliteit van zorg moeten hand in hand gaan”, vindt Reset.Vlaanderen. Het netwerk wil naar een duurzamere samenleving en economie. Ze maakten een gids om hiermee van start te gaan.

Gebaseerd op ervaringen van zorgprofessionals

Reset.Vlaanderen sprak met werknemers in de zorg. Welke impact heeft klimaatverandering op het werk van onder meer verpleegkundigen, zorgkundigen, opvoeders en kinderverzorgers? Hoe gaan ze er mee om? Hoe bereiden we ons voor op de gevolgen? Hoe gaan we erover in gesprek?

De uitdagingen en tips werden gebundeld in een gids. De getuigenissen maken duidelijk dat dit in een context van hoge werkdruk, personeelstekort en verouderde gebouwen, niet evident is. Toch doen ze vandaag al hun best om het werk werkbaar te houden in een veranderend klimaat.

Nood aan langetermijnbeleid

Er is volgens Reset.Vlaanderen dringend nood aan langetermijnbeleid om onze zorg aan te passen aan klimaatverandering. Vakbonden en werknemers kunnen een heel belangrijke rol spelen in het voeren van deze dialoog met overheden en werkgevers.

Ontdek de gids

Lees de gids hier.

Toegevoegd op 10 februari 2022