Gezonde leefstijl doet risico op dementie dalen

Gezonde leefstijl doet risico op dementie dalen

Jo Vandeurzen

Op vrijdag 21 september 2018 is het de internationale Alzheimerdag. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen lanceert in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen en het Vlaams Apothekers Netwerk de publiekscampagne ‘SaniMemorix’ om aandacht te vragen voor de relatie tussen leefstijl op middelbare leeftijd (40 tot 75 jaar) en het risico op dementie op hogere leeftijd. Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie gevoelig doen dalen, en die boodschap wordt extra in de kijker gezet.

De organisaties deelden op de internationale Alzheimerdag samen met minister Vandeurzen in Vlaamse stations SaniMemorix uit, ‘vaccins tegen dementie’. Deze doosjes bevatten informatie over beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie doen dalen. De campagne loopt tegelijk ook in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen.

Je kan ook terecht op www.SaniMemorix.eu voor informatie over elke beïnvloedbare leefstijlfactor en of die een beschermend dan wel bedreigend effect heeft op het risico op dementie.

Apothekers

Bij de Vlaamse en Brusselse apothekers zullen bijsluiters ter beschikking zijn die informeren over de link tussen het voorkomen van dementie en gezonde leefstijl. Op die bijsluiters staan niet alleen tips, maar ook uitspraken van bekende Vlamingen die hun licht laten schijnen over hoe zij hun preventie van dementie aanpakken. Onder meer Prof. Lieven Annemans, Prof. Christine Van Broeckhoven, Prof. Jan De Lepeleire, Carry Goossens ondersteunen hiermee de actie.

Meer informatie

Lees de bijsluiter.

www.dementie.be en www.sanimemorix.eu

Toegevoegd op 21 September 2018