Gezocht: FredenFrieda.be matcht vrijwilligers aan ouderen in eenzaamheid

Gezocht: FredenFrieda.be matcht vrijwilligers aan ouderen in eenzaamheid

fredenfrieda.be

De beperkingen van sociaal contact tijdens deze crisis zijn zwaar om mee om te gaan. We krijgen signalen dat 1 op 4 bewoners van woonzorgcentra nooit bezoek krijgen. Dat zijn 20 000 mensen. En ook thuis zijn er heel wat mensen die een warm contact missen. De Vlaamse overheid zoekt daarom buddies die het verschil willen maken door een kaartje te sturen, te (video)bellen of op bezoek te gaan bij iemand uit hun buurt.De overheid doet dat samen met de Vlaamse Ouderenraad en andere partners. Via het platform FredenFrieda.be worden mensen met eenzaamheidsgevoelens en buddies met elkaar in contact gebracht. Een lancering die kan tellen in deze ongewone Ouderenweek

Hoe werkt het?

Als vrijwilliger laat je je gegevens zoals woonplaats en eventueel specifieke interesses achter op FredenFrieda.be. Het is een veilige website die je privacy respecteert. Je geeft aan of je graag een virtuele Fred of Frieda wil zijn die een kaartje wil sturen, eens bellen of beeldbellen. Of je kan kiezen om een real life buddy te worden: dat betekent dat je, wanneer het veilig kan, eens op bezoek gaat of samen op stap gaat.Als zorg- of welzijnsorganisatie, zoals een dienst gezinszorg, lokaal dienstencentrum, ouderenvereniging of mantelzorgvereniging, kan je een ‘vacature’ plaatsen om een buddy te vinden voor iemand die graag meer sociaal contact zou hebben. Omdat er met hetzelfde platform gewerkt wordt als helpdehelpers.be, is er een groot gebruiksgemak voor deze zorg- en welzijnsorganisaties. Velen van hen zijn daar immers al op geregistreerd, zij hoeven enkel een extra vakje aan te vinken. Voor andere organisaties is registratie kinderspel.

Vlaamse Ouderenraad is trotse partner

Fred & Frieda wordt gedragen door de Vlaamse overheid en heel wat spelers uit het middenveld. Ook wij als Vlaamse Ouderenraad konden niet ontbreken. We werkten achter de schermen enthousiast mee aan het platform.

"We zijn blij te kunnen bijdragen aan dit warme initiatief, dat ook na de pandemie een grote rol kan spelen in het blijven verbinden van mensen. Ongeacht of je nu in een woonzorgcentrum woont of thuis, iedereen kan eenzaamheidsgevoelens hebben. En Fred & Frieda is er voor iedereen."

Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse OuderenraadAndere partners zijn Circuit Sortie - dat mensen met en zonder beperking samenbrengt, Zorgnet-Icuro, de Vlaams Vereniging voor Steden en Gemeenten, Vlozo en Zorggezind, de koepelvereniging van de thuiszorgdiensten. Ook De Warmste Week van de VRT, Scouts & Gidsen Vlaanderen en heel wat ouderenverenigingen zullen Fred & Frieda mee bekend maken.

“We hebben er heel bewust voor gekozen om geen rechtstreekse link te leggen tussen vrijwilligers en Vlamingen die meer sociaal contact willen. Er zit altijd een organisatie tussen die er mee voor zorgt dat er een goede match is en mee het contact begeleidt. Een mooie en belangrijke rol voor ons middenveld dat zo ons kostbaar sociaal weefsel versterkt.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys

Gedragen vanuit de volledige Vlaamse overheid

Het idee ontstond bij Vlaams Volksvertegenwoordigers Parys en Vaneeckhout en wordt ondersteund door de volledige Vlaamse overheid.

"Het mooie is dat het project ondertussen gedragen wordt door meerderheid en oppositie, parlement en regering. De nood aan sociale contacten verenigt ons allemaal. Het resultaat is FredenFrieda.be. Daarmee ondersteunen we bestaande initiatieven in hun zoektocht naar extra vrijwilligers en zoeken we naar meer warmte in de samenleving. Dat is cruciaal”

Vlaams Volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout

Wouter Beke, minister van Welzijn, is blij het initiatief te kunnen ondersteunen:

Vrijwilligers komen via een andere ingang, FredenFrieda.be, terecht op het platform van helpdehelpers. Op die manier zorgen we voor meer instroom voor alle hulp die onze zorgverleners, die reeds uitstekend werk doen, kunnen gebruiken. Dit project kadert duidelijk in de beleidsvisie die de vermaatschappelijking van de zorg voorop stelt. Dichtbij en lokaal.”

Wouter Beke, minister van Welzijn

Meld je vandaag nog aan

Wil je je vanop afstand of live engageren om eenzaamheid tegen te gaan? Word dan vandaag nog een Fred of Frieda.

Je houdt op regelmatige basis virtueel contact. Dat kan bijvoorbeeld met een wekelijks telefoontje om te horen hoe het gaat, door een kaartje te sturen of een leuke video door te sturen via chat, door een mooie tekening te versturen of een lieve brief.

Liever contact met iemand 'in het echt'? Je kan ook als live Fred of Frieda aan de slag gaan, uiteraard wel met respect voor de geldende coronamaatregelen. Dat betekent dat jij je regelmatig kan vrijmaken om een bezoekje te brengen. Misschien gaan jullie binnenkort samen een kopje koffie drinken of een wandeling maken.

Laat jouw creatieve kant maar helemaal los - je krijgt er zonder twijfel heel veel dankbaarheid voor terug.

 

Surf snel naar www.fredenfrieda.be

Toegevoegd op 18 november 2020