Geïsoleerde ouderen ontvangen familienieuws via 'Vanuit ons kot'-krant

Geïsoleerde ouderen ontvangen familienieuws via 'Vanuit ons kot'-krant

krant postbus ouderen deur brievenbus

Het gedwongen isolement als gevolg van de coronacrisis laat bij iedereen sporen na. We maken ons daarbij extra zorgen om geïsoleerde ouderen in quarantaine thuis of in een woonzorgcentrum. We kunnen virtueel contact houden via smartphones en tablets, we facetimen en whatsappen. Maar niet alle ouderen hebben dat in de vingers.

De Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke slaan daarom de handen in elkaar, samen met enkele publicatiebureaus, voor een uniek aanbod. Geïsoleerde ouderen krijgen twee maanden lang de kans om op de hoogte te blijven van alle familienieuws via een papieren krant die gratis bij hen in de bus valt. Want elk contact doet deugd. Niet minder dan 3000 families maakten al een eerste gratis krantje voor hun grootouders.

Geïsoleerde ouderen lopen niet alleen het grootste risico in deze epidemie, ze zijn ook vaker van alles en iedereen afgesneden, nu iedereen moet binnenblijven. Ze missen kinderen, kleinkinderen en vrienden. Geen wekelijks praatje met de zoon die met taart komt aanzetten, geen knuffel van de kleindochter. Daarom willen we familie en vrienden aanmoedigen om ouderen op de hoogte te houden van hun nieuwtjes en foto’s door online een krantje te maken dat bij je (groot)ouder maximum één keer per week in papieren vorm in de bus valt.

"Zeker ouderen die digitaal minder mee zijn, voelen zich nu heel sterk afgesneden van familie en vrienden. En voor hen zullen de isolerende maatregelen waarschijnlijk ook nog lang na de coronapiek aanhouden. Hoe zorgen we dat mensen makkelijk verbinding blijven leggen, wanneer die eerste golf van aandacht wegebt? De ‘Blijf in uw kot’-krant sluit aan bij de apps waar jongere gezinnen vertrouwd mee zijn, en legt van daaruit mooi de brug naar de grootouders."Nils Vandenweghe, directeur Vlaamse Ouderenraad

8 weken gratis

Ga zelf als hoofdredacteur van je eigen krantje aan de slag. Dat kan tijdelijk gratis. We bieden je een code aan waarmee je recht hebt op 8 weken gratis gebruik van een krantjesplatform. Je geeft als familie zelf aan welk krantjen je kiest. Van Famileo, dat vooral laagdrempelig en automatisch is, tot Granniedays en Tribu News, die meer maatwerk mogelijk maken. Het bureau zelf neemt het drukwerk en de bezorging op zich. Na 8 weken wordt het abonnement automatisch stopgezet.

De publicatiebureaus van de krantjes nemen de kosten voor de eerste maand op zich, voor de tweede maand financieren de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijnstichting de kranten.

Hoe werkt het?

Laat je gegevens achter op het platform van de Koning Boudewijnstichting en kies het krantje dat je wenst. Je krijgt dan een code waarmee je gratis aan de slag kan. Er kan maximum één krantje per week aangemaakt worden.

Je uploadt foto’s en teksten via de app of de website. Het publicatiebureau van jouw keuze drukt het krantje wekelijks af en bezorgt het bij je (groot)ouders. Zo hoeven zij niets te missen van het leven van de kinderen, kleinkinderen of vrienden.

Samen met partners

Onder andere Gezond Leven, het Rode Kruis, de Gezinsbond, Ferm, Ons zorgnetwerk, de Vlaamse Jeugdraad, Landelijke Gilden en ouderenverenigingen zoals OKRA, S-Plus, NEOS, FedOs en Vl@s willen al mee hun schouders onder dit project zetten en maken dit mee kenbaar bij hun leden.

Meer informatie

Je kan tot 30 april 2020 een gratis code aanvragen via de website van de Koning Boudewijnstichting. Code ontvangen? Dan kan je aan de slag met je eerste gratis krantje.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Bel dan naar de Koning Boudewijnstichting op het nummer 02 549 61 62 .

Toegevoegd op 7 april 2020