Dementie thuis tijdens de coronacrisis: enkele tips

Dementie thuis tijdens de coronacrisis: enkele tips

Oudere met dementie thuis voor het raam

Omgaan met mensen met dementie is sowieso een uitdaging en in tijden van deze pandemie nog meer. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen geeft enkele zeer nuttige tips en adviezen om dit vlotter te laten verlopen.

Tips

Ontdek alle tips op de website van het Expertisecentrum.

Belangrijk daarbij is dat de tips bij iedereen anders kunnen werken. Het zijn dus eerder suggesties waarbij gezocht moet worden naar de werkwijze die het meest aangewezen is bij de persoon met dementie in jouw omgeving.

Heb je zelf nog tips die anderen misschien kunnen helpen en die ontbreken in het lijstje? Laat het weten op info@dementie.be.  

Vragen?

Misschien zit je ook met vragen? Het Expertisecentrum dementie lijst er enkele op.

Hoe geraak ik als mantelzorger van een persoon met dementie niet overbelast nu we meer op ons tweeën zijn aangewezen?

Door de nieuwe beschermingsmaatregelen vanwege het coronavirus moeten we er voor zorgen dat we zo weinig mogelijk fysiek contact hebben met anderen en onze verplaatsingen buitenshuis zo beperkt mogelijk houden.

Als mantelzorger van een persoon met dementie is het toch wel voelbaar; de dagopvang valt weg, kinderen komen niet meer over de vloer, gezinszorg en poetshulp worden geminimaliseerd, … Opeens krimpt je wereld in. Al die extra hulp en verstrooiing vallen weg. Dat is toch wel een hele aanpassing en kan een flink recept zijn voor overbelasting als we niet voorzichtig zijn. Daarom wil het Expertisecentrum enkele ideeën delen die kunnen helpen om de overbelasting te beperken.

Lees meer.

Zal mijn moeder mij nog herkennen nu ik niet meer op bezoek mag komen?

Als familielid kan het heel erg pijnlijk zijn als jouw naaste vergeet wie jij bent. Toch is dit een reële gebeurtenis als je naaste dementie heeft. En dit willen we graag zoveel mogelijk voorkomen/uitstellen. We leerden van jongs af aan dat herhaling en blootstelling bij vergeten heel erg goed is om de details zo lang mogelijk te onthouden. Ook bij mensen met dementie werkt dit in zekere zin en in zekere mate.

Er heerst momenteel een bezorgdheid dat als we als familielid niet op bezoek kunnen komen (omwille van de beschermingsmaatregelen rond het coronavirus) onze naaste met dementie ons veel sneller zal gaan vergeten omdat ze ons niet herhalend zien. Er zijn zeker ook heel wat mogelijkheden om contact te behouden met elkaar wanneer je tijdelijk niet op bezoek kan komen. Het Expertisecentrum zet er enkele op een rijtje voor jou.

Lees meer.

Hoe kan mijn vader toch nog contact hebben met zijn kleinkinderen?

Kleinkinderen en grootouders, in veel gevallen zijn ze onafscheidelijk van elkaar. Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan is één van de maatregelen dat kleinkinderen en grootouders de komende weken elkaar fysiek niet ontmoeten. Dit is voor niemand aangenaam en het gemis leeft bij velen. Dit geldt ook voor personen met dementie. Ook zij ervaren veel plezier in hun omgang met kinderen en al zeker als het de eigen kleinkinderen zijn.

Lees meer.

Toegevoegd op 3 april 2020