Coronazorglijnen voor patiënten die gezinszorg of thuiszorg krijgen

Coronazorglijnen voor patiënten die gezinszorg of thuiszorg krijgen

telefoon coronazorglijn

Naast de ziekenhuizen, woonzorgcentra en tal van andere voorzieningen kent ook de thuiszorg een stijging van het aantal coronapatiënten. De voorbije weken werd er hard gewerkt door de diensten voor gezinszorg en de thuisverpleging en het Agentschap Zorg en Gezondheid om de organisatie van cohortzorg in de thuissituatie te regelen. Dat resulteert in 5 provinciale coronazorglijnen waar zorgverleners binnen de eerstelijnszones terecht kunnen voor vragen en hulp.

Cohortzorg in de thuissituatie

Cohortzorg is zorg uitgevoerd door een vast team van zorg- en verpleegkundigen dat langskomt bij personen die besmet of vermoedelijk besmet zijn met het coronavirus.

Duizenden medewerkers van de gezinszorg en de thuisverpleging zijn ook nu nog dagelijks in de weer om bij mensen thuis een passende zorg en verzorging te verlenen. Enkele honderden van deze zorgkundigen hebben nu aangegeven bereid te zijn om - over openbare en private zorgorganisaties heen - hun rol van thuisverzorger bij besmette personen op te nemen.

Coronazorglijnen

Zorgverleners binnen de eerstelijnszones kunnen vanaf nu permanent terecht op een 0800-nummer per provincie voor de inschakeling van gezinszorg en thuisverpleging bij besmette patiënten. Zo zal er snel geschakeld kunnen worden tussen de verschillende diensten en organisaties. Vanaf donderdag 16 april 2020  moeten nieuwe (vermoedelijk) coronapatiënten die gezinszorg of thuisverpleging nodig hebben, aangemeld worden via die 0800-nummers.

De provinciale cohortzorg-coördinator zal de vraag beluisteren en de mogelijkheden bekijken om een team uit de gezinszorg en/of thuisverpleging ter plaatse te sturen.

Ook schakelzorgcentra en woonzorgvoorzieningen zoals woonzorgcentra, centra voor kortverblijf, groepen van assistentiewoningen, assistentiewononingen en centra voor herstelverblijf kunnen via dit provinciaal nummer hulp vragen.

West-Vlaanderen

0800 11 831

Oost-Vlaanderen

0800 11 832

Antwerpen

0800 11 833

Limburg

0800 11 834

Vlaams-Brabant

0800 11 835

Toegevoegd op 17 april 2020