Campagne 'Nu out, straks ook oud/t '

Campagne 'Nu out, straks ook oud/t '

Campagne

Na een leven lang samengeleefd te hebben met hun partner van hetzelfde geslacht, durven heel wat ouderen niet opnieuw uit de kast te komen na een verhuis naar een woonzorgcentrum. Een campagne van Mr. Gay Belgium wil het taboe opheffen.

Mister Gay Belgium 2018 Bart Hesters werkt al zes jaar als zorgkundige in een woonzorgcentrum. Samen met zijn werkgever roept hij via een campagnefilmpje holebi-ouderen op om niet terug ‘in de kast’ te kruipen wanneer ze naar een woonzorgcentrum verhuizen.

“Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn oude dag kan invullen zoals hij of zij dat wil”, vertelde de huidige Mister Gay Belgium bij de lancering. “Ik zou dat later ook graag zelf willen. In de video wil ik iedereen bewust maken om vooroordelen en stigma weg te werken.”

Tijdens zijn loopbaan hoorde Bart verschillende schrijnende verhalen van enkele holebi-bewoners van woonzorgcentra. “Zo was er een man die geen fotokader durfde te plaatsen van hem en zijn overleden man. Bang om niet aanvaard of gepest te worden in het woonzorgcentrum.”

Bekijk hier het filmpje!

Volgens çavaria, de koepelorganisatie voor holebi’s in Vlaanderen, is het voor mensen op oudere leeftijd helemaal niet evident om voor hun geaardheid uit te komen. Zij merken ook dat ouderen die bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum terecht komen, vaak weer in de kast kruipen en hun geaardheid verbergen. Vaak zijn ze bang van de reacties van andere bewoners of ook van het verzorgend personeel van wie ze in zekere zin afhankelijk zijn.

Meer informatie

Lees hier meer over de campagne.  

Toegevoegd op 15 februari 2019