Bijna dubbel zoveel inschrijvingen voor opleiding verpleegkunde

Bijna dubbel zoveel inschrijvingen voor opleiding verpleegkunde

verpleegkundigen in opleiding

De opleiding verpleegkunde had het al enkele jaren moeilijk om nieuwe studenten aan te trekken. Maar deze gezondheidscrisis lijkt een positief effect te hebben. Bij AP Hogeschool Antwerpen is in ieder geval een kentering aan de gang. De teller staat op bijna dubbel zoveel inschrijvingen als vorig jaar. Ook bij Thomas More en Vives tekenen ze een sterke stijging op.

“De vierjarige bacheloropleiding verpleegkunde leidt studenten op tot professionals in een knelpuntberoep. Werkzekerheid is zeker een grote troef van deze opleiding en verklaart voor een deel de verhoogde belangstelling. Maar er lijkt dit jaar meer aan de hand.”

Eva Van der Linden, opleidingshoofd verpleegkunde bij AP Hogeschool Antwerpen

Knelpuntberoep

Verpleger staat al jaren in de lijst van knelpuntberoepen. Oorzaken zijn een toenemende vraag wegens de vergrijzing in combinatie met moeilijke arbeidsomstandigheden. Onregelmatige uurroosters en de grote fysieke en psychosociale belasting maakt dat velen passen. Maar het beroep kwam de afgelopen maanden erg in beeld.

“Ook de spannende, dringende kant van de job werd plots erg zichtbaar. Het grote publiek heeft daardoor een ander beeld van het beroep gekregen. Bovendien zijn onze studenten verpleegkunde altijd, vrijwillig en met veel enthousiasme in de frontlinie blijven staan. Tijdens de lockdown zetten ze hun stage in de ziekenhuizen voort en momenteel bemannen ze het Covid-testdorp in Antwerpen. Dat engagement trekt jongeren blijkbaar opnieuw aan.” 

Eva Van der Linden, opleidingshoofd verpleegkunde bij AP Hogeschool Antwerpen

Toegevoegd op 20 augustus 2020