Beheer je voorschiften via ‘Mijn Geneesmiddelen’-app

Beheer je voorschiften via ‘Mijn Geneesmiddelen’-app

voorschrift apotheek

Als patiënt heb je nu drie manieren om je voorschrift op te halen bij je apotheker. De papieren voorschriften blijven bestaan, maar sinds september 2021 kan je er ook voor kiezen om je medicatie via je eID op te halen bij je apotheker. En vanaf nu kan dat ook via de app ‘Mijn Geneesmiddelen’, die je bovendien kan gebruiken om je voorschriften te beheren.

Papieren voorschriften, via je eID of via de app

Het blijft nog steeds mogelijk om geneesmiddelen bij de apotheek af te halen via een voorschrift dat je van je dokter meekrijgt. Sinds september is er ook een papierloze mogelijkheid. Dan plaatst de dokter je voorschrift digitaal op je eID, die je door de apotheker laat inlezen. Die laatste mogelijkheid biedt je echter weinig extra informatie over het geneesmiddel.

Om zowel voorschriften als extra informatie te bundelen, is er nu de app ‘Mijn Geneesmiddelen’, die je een goed overzicht biedt van al je voorschriften. Bovendien biedt het extra mogelijkheden: je kan lijstjes maken, medicatie reserveren én je kan je privacy per voorschrift beheren.

Hoe werkt het?

Eens je de app geïnstalleerd hebt op je smartphone, kan je via itsme volledig veilig je voorschriften downloaden en bewaren. Via de app kan je makkelijk je geneesmiddelen reserveren bij een apotheek naar keuze. De bijsluiters van de voorgeschreven geneesmiddelen zijn bovendien beschikbaar in de app. Bij de apotheker volstaat het om de barcode van het voorschrift in de app te tonen. De apotheker scant de code en geeft je het geneesmiddel mee.

Ook voor mensen met zorgvolmacht

Ook als je een zorgvolmacht hebt, kan je de app gebruiken om medicatie op te halen voor de personen waarvoor je zorgt.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de pagina Mijn Geneesmiddelen van het RIZIV.

Toegevoegd op 21 april 2022