AZ Sint-Lucas reikt eerste Granny Award uit

AZ Sint-Lucas reikt eerste Granny Award uit

Granny Awards

Het AZ Sint-Lucas in Gent organiseerde voor het eerst de ‘Granny Awards’. De bedoeling was om de niet-geriatrische afdelingen van het ziekenhuis te ondersteunen en coachen om meer en beter tegemoet te komen aan de noden van oudere zorgvragers. Alle afdelingen kregen de kans om een project in te dienen en mee te dingen naar de Granny Award. Het muziekproject ‘A grammy for a granny’ won de award.

Op de dag van de uitreiking was ook Zaki te gast. Met zijn lezing over ondeugend ouder worden, wilt hij misvattingen en stereotypes over ouder worden de wereld uithelpen.

8 projecten geselecteerd

Begin 2018 werd een oproep gelanceerd naar zowel het zorg- en niet zorgdepartement om projecten uit te werken die een antwoord bieden op de noden van oudere zorgvragers in het ziekenhuis. Van juni tot november was ook coaching voorzien voor de afdelingen tijdens de uitwerking van de projecten.

  • A grammy for a granny – motiverende aspecten van muziek
  • De Brielbrug – samenwerking Psychiatrsche afdeling van het ziekenhuis en afdeling voor personen met dementie.
  • De Leute Deuze – doos vol ontspanningsmogelijkheden voor ouderen
  • Junior meets Senior – intergenerationeel project vanuit de kinderafdeling
  • Doelstellingbord – de patiënt op weg met zijn multidisciplinair team
  • De seizoenen – patiënten met oriëntatieproblemen ondersteunen
  • De stoel – comfortabele positionering van ouderen op de dienst Medische Beeldvorming
  • De Kurt – vervoer van partners / mantelzorgers van de patiënt door het ziekenhuis

A Grammy for a Granny wint de eerste award

Naar vroegere ervaring heeft de ergotherapeute op de dienst SP neurologie ondervonden dat muziek motiverend kan werken in combinatie met oefentherapie. Door muziek te integreren tijdens het oefenen, wil ze beter kunnen inspelen op de leefwereld van de patiënt. Het is de bedoeling dat de muziek als achtergrond kan gebruikt worden om een ontspannende sfeer te creëren tijdens het oefenen. Er kan gevarieerd worden op het moment zelf welk soort muziek de patiënt het liefste hoort. Zo ligt de focus nog steeds op de oefeningen zelf, maar kan de patiënt op de achtergrond luisteren naar een ‘zelf’-ingezongen lied. Deze muziek zal ingezongen worden door een medewerker van het ziekenhuis. Het is ook de bedoeling dat op die manier de motivatie van de patiënt positief bevorderd wordt.  

Een betere zorg voor geriatrische patiënten in het ziekenhuis

Het vergt dagelijkse aandacht om de geriatrische zorgverlening onder de aandacht te brengen en te behouden. Deze projecten helpen daarbij. Momenteel zijn er 7 van de 8 projecten geïntegreerd in de werking van de afdeling.

Toegevoegd op 30 november 2018