Actrice Nora Tilley pleit voor tegemoetkomingen VAPH boven 65 jaar

Actrice Nora Tilley pleit voor tegemoetkomingen VAPH boven 65 jaar

Actrice Nora Tilley, bekend van onder andere ‘De collega's’, lijdt aan de ongeneeslijke neurologische ziekte ALS. Ze kreeg de diagnose in april van dit jaar na een lange periode van doktersbezoeken en onzekerheid. Nu wil ze zich inzetten voor de toekomst van lotgenoten, want als 65-plusser botst ze op discriminerende leeftijdsgrenzen.

Geen tegemoetkoming voor 65-plussers met een handicap

Nora is 66 en zal door haar ziekte allerlei aanpassingen doen aan haar huis: de badkamer en slaapkamer zullen bijvoorbeeld naar de benedenverdieping verplaatst worden. Dat kost heel wat geld, maar door de leeftijdsgrenzen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, krijgt ze hiervoor geen tegemoetkoming. Want wie een handicap krijgt na de leeftijd van 65 jaar, heeft daar geen recht op. “De pensioenleeftijd wordt opgetrokken, maar eens je 65 jaar bent, lijk je niet meer mee te tellen in onze samenleving”, aldus Nora Tilley.

De actrice kiest er voor om op een positieve manier om te gaan met haar ziekte en om zich zo veel mogelijk in te zetten voor lotgenoten. Via de ALS Liga zal ze daarvoor strijden.

Standpunt Vlaamse Ouderenraad

Ook de Vlaamse Ouderenraad kaart al geruime tijd de discriminerende leeftijdsgrenzen aan, bijvoorbeeld in het advies rond de Vlaamse Sociale Bescherming en het memorandum voor de Vlaamse verkiezingen.

Voor wie plots geconfronteerd wordt met een zorgvraag is het geen evidentie om de weg naar gepaste hulp te vinden. En als ouderen hun keuze gemaakt hebben, is het vaak wachten of botsen ze op leeftijdsgrenzen. Voor de Vlaamse Ouderenraad is een inclusief en leeftijdsonafhankelijk zorg- en welzijnsbeleid fundamenteel. En dit zonder te focussen op de oorzaak van bepaalde noden, maar door te kijken naar datgene wat mensen echt nodig hebben om kwaliteitsvol en zelfstandig te leven. Of ze nu minder zelfredzaam zijn door een chronische ziekte, een handicap of een andere reden, iedereen zou op dezelfde wijze garanties moeten krijgen op zorg. Via hetzelfde inschalingsinstrument, met daaraan dezelfde rechten gekoppeld.

Meer informatie

Bekijk het VRT NWS interview met Nora hier.

Meer weten over ALS? Surf naar www.als.be.  

Toegevoegd op 7 September 2018