65-plussers laten zich te weinig inenten tegen griep

65-plussers laten zich te weinig inenten tegen griep

griepspuit

Volgens een onderzoek van het socialistische ziekenfonds is niet meer dan 53 % van de ouderen die thuis wonen ingeënt tegen de griep. En dat cijfer ligt ver onder het streefdoel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Die pleit ervoor om minstens 75 % van de 65-plussers te vaccineren. Griepvaccinaties zijn nu te omslachtig en moeten eenvoudiger kunnen, vindt de mutualiteit.

Het griepvaccin kost zo'n 13 euro. Voor ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven, is het vaccin gratis. Voor ouderen die thuis wonen, betaalt de ziekteverzekering het vaccin voor bijna de helft terug. Het socialistisch ziekenfonds is nu nagegaan hoeveel leden tijdens het vorige griepseizoen een terugbetaald griepvaccin hebben afgehaald bij de apotheker, meer bepaald bij de 65-plussers.

Complicaties voorkomen

"Toch is het belangrijk om ouderen te vaccineren tegen griep", zegt Paul Callewaert van het socialistisch ziekenfonds. "Want zij zijn een risicogroep, en kunnen bij griep ernstige verwikkelingen doormaken, zoals longontsteking en bronchitis, met in het slechtste geval de dood tot gevolg."

Ook Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica waarschuwt voor complicaties die bij 65-plussers met griep gepaard kunnen gaan.

"Zeker als het gaat om ouderen die al gezondheidsproblemen hebben en die bovenop de griep ook nog een longontsteking krijgen, is het risico reëel dat ze daaraan overlijden." - Van Giel

Drempel verlagen

Het socialistisch ziekenfonds ziet als mogelijke reden de te hoge drempel. "Nu moet de patiënt eerst naar de huisarts voor een voorschrift, dan naar de apotheker om het vaccin af te halen, en daarna terug naar de huisarts om zich te laten vaccineren. Het vergt allemaal tijd", zegt Paul Callewaert. "We moeten de drempel voor griepvaccinaties verlagen. Het moet op korte termijn mogelijk zijn dat de huisarts voor zijn of haar risicopatiënten automatisch een elektronisch voorschrift opmaakt en doorstuurt naar de apotheker", vindt Callewaert. "Dat betekent dat de patiënt niet meer eerst langs de huisarts moet passeren. Hij kan dan rechtstreeks naar de apotheker voor het vaccin, en daarna naar de huisarts voor de inenting."

"Huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen kunnen samen initiatieven opzetten, die van regio tot regio kunnen verschillen. En er zijn diverse opties zoals grootschalige en laagdrempelige vaccinatiemomenten organiseren, thuisverpleegkundigen inzetten om ouderen in te enten, of griepvaccins rechtstreeks leveren aan huisartsen. Maar samenwerking is de sleutel, als we meer ouderen willen beschermen tegen de griep." - Van Giel

Meer informatie

Vaccinoloog Pierre Van Damme sprak over het onderwerp in ‘De Ochtend’ op radio 1. Je kan het gesprek hier herbeluisteren.

Toegevoegd op 7 februari 2020