12 nieuwe leesplekken voor ouderen met zorgnoden

12 nieuwe leesplekken voor ouderen met zorgnoden

samen lezen

Eind 2021 deelde de Vlaamse Ouderenraad de oproep van Cera, Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Zij waren op zoek naar woonzorg- of dagverzorgingscentra die zich engageerden om Samen-Leessessies voor ouderen op te zetten. En dat werpt z’n vruchten af: er werden 12 nieuwe leesplekken gevonden!

Nieuwe leesplekken in verschillende provincies

Een jury van experten selecteerde deze twaalf nieuwe leesplekken:

  • In Antwerpen: woonzorgcentrum Czagani (Broechem) en centrum voor dagverzorging Ten Kerselaere (Heist op den Berg)
  • In Vlaams-Brabant: centrum voor dagverzorging De Wingerd (Leuven) en woonzorgcentra De Kouter (Blanden), Henri Vander Stokken (Pepingen), Annuntiaten (Heverlee) en Herfstvreugde (Londerzeel)
  • In Oost-Vlaanderen: woonzorgcentra Sint Franciscustehuis (Brakel), De Populier (Geraardsbergen), De Vlamme (Zottegem) en Hof ter Boonwijk (Sint-Gillis-Bij-Dendermonde)
  • In West-Vlaanderen: woonzorgcentrum Zorgcampus Langemark-Poelkapelle

Het zijn stuk voor stuk gezellige locaties waar groepen van maximaal tien deelnemers samenkomen met een kopje koffie en een koekje.

Leesbegeleiding

Ook werden er nieuwe leesbegeleiders gevonden die de groepen begeleiden tijdens de Samen-Leessessies. Deze leesbegeleiders krijgen een driedaagse vorming en gaan vanaf de maand mei effectief aan de slag. Tijdens een leessessie lezen ze de tekst luidop voor. Tussendoor en nadien delen de deelnemers lees- en luisterervaringen met elkaar. Het gaat om teksten zoals een kortverhaal of poëzie.Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om zelf met hun verhaal te komen.

Meer informatie

Meer weten over het project? Klik hier.

Toegevoegd op 25 februari 2022