Maak kennis met Zorgmoatjes Carine, Mieke en Gerda (64)

Maak kennis met Zorgmoatjes Carine, Mieke en Gerda (64)

carine mieke gerda ouderen buiten herfst

Zwevegem is sinds vorig jaar enkele Zorgmoatjes rijker. De vrijwilligers van ouderenvereniging S-Plus willen mensen met dementie en hun mantelzorgers uit hun isolement halen, hen fijne momenten doen beleven en het taboe op dementie doorbreken. We babbelen met Carine, Mieke en Gerda, drie gedreven dames van 64 die zelf ook mantelzorger zijn of waren voor iemand met dementie.

“Mensen met dementie trekken zich terug. Zeker wanneer ze achteruitgaan. Met ons initiatief willen we ze uit hun isolement halen."

Leven met dementie vergt veel. Voor de persoon met dementie, maar ook voor mantelzorgers. Bovendien heerst er echt een taboe op dementie. Carine: “Mensen met dementie trekken zich terug. Zeker wanneer ze achteruitgaan. Met ons initiatief willen we ze uit hun isolement halen. Weer onder de mensen komen is zo belangrijk. We richten ons dan ook specifiek op thuiswonende 65-plussers met dementie en hun mantelzorgers.”

Gerda mantelzorg ouderen

Even op adem komen

Af en toe kunnen genieten is heel belangrijk. Mantelzorgers denken in de eerste plaats vaak aan ‘de ander’ en minder aan zichzelf. De Zorgmoatjes willen daar verandering in brengen door allerlei activiteiten te organiseren voor hen. Samen naar de wellness gaan, een mantelzorgcafé organiseren, een wandeling, een muzieknamiddag, … Alles wat afleiding kan bieden.

"Mantelzorgers denken in de eerste plaats vaak aan ‘de ander’ en minder aan zichzelf."

Gerda: “Omdat we zelf ook mantelzorger zijn, weten we waar er nood aan is. Zelf ben ik er automatisch ingerold. Plots was ik mantelzorger. Het is mij echt overkomen.” Mieke daarentegen, koos zelf voor een engagement als mantelzorger: “Bij mij was het een bewuste keuze om die rol op te nemen. Ik was vrijwilliger bij S-Plus en leerde er iemand kennen met Parkinson. Ondertussen ben ik al 2 jaar mantelzorger voor die persoon.”

Hetzelfde meemaken schept een band. De dames zijn hechte vriendinnen die lief en leed met elkaar delen. Ze zijn een actieve schakel voor elkaar, en voor iedere Zwevegemnaar die te maken heeft met dementie.

Word Zorgmoatje

De Zorgmoatjes kunnen nog uitbreiden. Woon je in de buurt van Zwevegem en wil je je engageren? Neem contact op met de Zorgmoatjes via info@s-plusvzw.be.

Toegevoegd op 22 november 2019