Leona (68) en Rik (64) aperitieven samen met woonzorgcentrumbewoners

Leona (68) en Rik (64) aperitieven samen met woonzorgcentrumbewoners

Rik leona toertje in de buurt

De Vlaamse Ouderenraad vond tijdens de Ouderenweek zijn weg naar Dadizele. Een twintigtal gezinnen stelt er doorheen het jaar hun woning of tuin ter beschikking voor het initiatief ‘Toertje in de buurt’. Zo kunnen bewoners van het woonzorgcentrum Maria's Rustoord er genieten van een aperitiefmoment. De wisselwerking tussen het woonzorgcentrum, de buurt en de vrijwilligers zorgen voor veel betekenisvolle contactmomenten.  

Woonzorgcentrum trekt de buurt in

“Als het goed weer is, gaan we een keer per week met een deel van de bewoners aperitieven bij een van de buren”, vertelt Martine Cool, ergotherapeute in het Dadizeelse woonzorgcentrum. “We trekken echt de buurt in met onze bewoners.”

Buurtbewoners hoorden over het project en een twintigtal onder hen stelden de afgelopen maanden bij goed weer hun tuin ter beschikking van de bewoners van het woonzorgcentrum. Voor de Ouderenweek maakt het woonzorgcentrum graag een uitzondering. Ze willen het aperitiefmoment ook op een koude herfstdag organiseren.

Leona (68) en Rik (64), twee enorm geëngageerde buren, waren meteen bereid om de bewoners te ontvangen. “Voor ons is het leuk om zo’n groep over de vloer te krijgen. Wij zijn zot van Dadizele en zetten ons graag in voor de inwoners van onze gemeente.”

"Wij zijn zot van Dadizele en zetten ons graag in voor de inwoners van onze gemeente.”

Het is niet de eerste keer dat Rik en Leona meedoen aan ‘Toertje in de buurt’. Ze zijn vrijwilligers in het woonzorgcentrum en toen ze hoorden van het initiatief, spongen ze meteen mee op de kar. Bovendien organiseren ze elk jaar een straatfeest in hun eigen straat en zijn ze ook vrijwilligers in allerlei verenigingen. Rik werd omwille van zijn engagementen zelfs benoemd tot ‘Krak van Dadizele’.

De picknickmobiel

Aan de aperitiefmomenten gaat heel wat voorbereiding vooraf. In het woonzorgcentrum wordt alles voorbereid door een aantal vrijwilligers. Er worden herbruikbare bordjes en bekers meegenomen en alle ingrediënten voor de aperitiefhapjes. Alles gaat in de picknickmobiel, een speciaal ontworpen vervoersmiddel voor de uitstapjes. Die werd gemaakt van een oude rolstoel die het wzc kreeg van de thuiszorgwinkel, en een picknickmand.

toertje in de buurt

Ter plaatse bij de buren thuis, worden de hapjes klaargemaakt door de vrijwilligers. De gastvrije buren hoeven dus zelf niet veel te voorzien. “Wij zetten hier een tafel en een paar stoelen klaar zodat de mensen rustig kunnen genieten van een glaasje en wat hapjes. We merken dat de bewoners van het woonzorgcentrum blij zijn dat ze terug in de straten komen waar ze vroeger woonden. Er komen heel wat leuke herinneringen naar boven”, zegt Rik.

"We merken dat de bewoners van het woonzorgcentrum blij zijn dat ze terug in de straten komen waar ze vroeger woonden. Er komen heel wat leuke herinneringen naar boven."

hapjes toertje in de buurt

Leona en Rik zorgen tijdens de aperitiefmomenten, maar ook door hun andere engagementen, voor een hechtere buurt. De band tussen buurtbewoners ligt hen nauw aan het hart, of die buren nu in het huis naast hen of in het woonzorgcentrum wonen.

 

Ook Radio 2 maakte een kleine reportage over 'Toertje in de Buurt'. Beluister hier het interview met Rik.

Toegevoegd op 22 november 2019