Flor (83) en Leo (85) , een vriendschap door een gemeenschappelijk verdriet

Flor (83) en Leo (85) , een vriendschap door een gemeenschappelijk verdriet

Flor Leo bank boom

In 2016 ontwikkelde Vormingplus Kempen het traject ’60-ers en 80-ers van hier’. Het is een initiatief waarbij ouderen van dezelfde en andere leeftijdsgroepen elkaar ontmoeten om te praten over de dingen des levens, moeilijke zaken maar ook positieve zaken. Komt het beeld dat wij hebben over ouder worden overeen met wat er in hun hoofd omgaat? Waar genieten zestigers en tachtigers van? Waarvan liggen ze ‘s nachts wakker? Kunnen de verschillende generaties leren van elkaar?

Dat en veel meer kwam aan bod tijdens verschillende bijeenkomsten. Eerst was Herenthout aan de buurt, nu loopt het traject in Olen en in 2020 start ook Vorselaar. Wij trokken naar Kempische parel Olen om te ontdekken hoe dat precies in zijn werk gaat.

Ontmoeting troef!

De 60’ers en de 80’ers kwamen elk vier keer samen. Nadien volgden er vier momenten waarbij ze elkaar allemaal samen ontmoeten. Dan zou het traject aflopen. Maar door het grote enthousiasme van de deelnemers en de mooie resultaten werd al snel duidelijk dat de gemeente wilde blijven inzetten op deze ontmoetingen. Sinds september organiseert Komie Geire daarom maandelijks een babbelvoormiddag voor alle zestigplussers onder begeleiding van coach Marijke.

"Door het grote enthousiasme van de deelnemers en de mooie resultaten werd al snel duidelijk dat de gemeente wilde blijven inzetten op deze ontmoetingen."

Het initiatief wil mensen dichter bij elkaar brengen, want naarmate mensen ouder worden, verliezen ze meer en meer contacten in hun omgeving. Het is dan niet eenvoudig om nieuwe mensen te leren kennen en een nieuw sociaal netwerk uit te bouwen. Dit initiatief is een ideale manier om terug vriendschappen op te bouwen.

"Het initiatief wil mensen dichter bij elkaar brengen, want naarmate mensen ouder worden, verliezen ze meer en meer contacten in hun omgeving."

Make a wish in Olen

De deelnemers vormen ondertussen een zeer hechte groep. Zo is er bijvoorbeeld Magda (89) die in een woonzorgcentrum woont en enkele weken geleden vertelde dat ze nog één droom heeft: een bezoekje brengen aan de Volkssterrenwacht in Ukkel. Ze hoeft geen verre reizen meer te maken, maar een reis naar de sterren ziet ze wel zitten. Staf (63) wou die droom waarmaken. Hij zocht alles tot in de puntjes uit en organiseert binnen enkele weken een uitstapje naar Urania voor iedereen die meewil.

groep ouderen praten

Het Sociaal Huis als opstapje

Flor (83) en Leo (85) leerden elkaar kennen tijdens een van de eerste ontmoetingsmomenten. Ze verloren beiden hun vrouw in 2018. Dat was voor hen het grootste verlies in hun leven, en moeilijk om te accepteren. Flor en Leo zagen het allemaal even niet meer zitten. Een medewerker van het Sociaal Huis van Olen raadde hen allebei aan om in het traject 60-ers en 80-ers van hier te stappen. Leo zag dat niet echt zitten, maar wilde het een kans geven. Flor weigerde deel te nemen, maar onder lichte dwang zette hij uiteindelijk toch de stap.

"Een gemeenschappelijk verdriet verwerken. Dat schept een band."

Flor: “Ik zat echt heel diep. Het ging helemaal niet goed met mij en ik had geen zin meer om buiten te komen. Uiteindelijk heb ik toch de stap gezet, maar ik was niet van plan om actief deel te nemen en mijn persoonlijk verhaal te delen.” Els Geuens is directrice van het lokaal dienstencentrum en treedt Flor bij: “We hebben Flor echt zien evolueren van een norse en timide man naar een behulpzame en lieve man. Beetje bij beetje is hij opengebloeid en is hij persoonlijke dingen beginnen vertellen en heel actief deel gaan uitmaken van de groep. Wat een metamorfose!”

flor leo bank buiten groen

Een gemeenschappelijk verdriet

De mannen hadden een gemeenschappelijk verdriet te verwerken. Dat schept een band. Ook naast de bijeenkomsten brengen ze veel tijd met elkaar door. Zo gaan ze wekelijks wandelen met bewoners van het woonzorgcentrum bij hen in de buurt. Leo: “Zonder onze vriendschap zou het helemaal anders uitgedraaid zijn. De depressie was niet veraf. Wij hebben enorm veel steun aan elkaar en beseffen dat we niet alleen zijn. Er zijn nog steeds moeilijke momenten, maar die kunnen we delen met elkaar.” Flor had nooit gedacht op zijn leeftijd nog zo’n goeie vriend te ontmoeten als Leo: "We delen een lach en een traan. We maken samen mopjes, maar kunnen ook serieuze gesprekken voeren.”

Flor en Leo zijn actieve schakels. Voor elkaar, maar ook voor de andere mensen uit de groep en in hun buurt.

Toegevoegd op 20 november 2019