Verplichte inschrijving van speed pedelec of snelle elektrische fiets kan tot 11 december 2018

Verplichte inschrijving van speed pedelec of snelle elektrische fiets kan tot 11 december 2018

Speed pedelec

Sinds december 2015 moeten alle speed pedelecs, bromfietsen en lichte vierwielers in ons land ingeschreven zijn bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Als je na 11 december 2018 betrapt wordt op het rijden met een niet-ingeschreven speed pedelec, loop je het risico op een boete van 116 euro.

Tot 11 december 2017 was er een regularisatieperiode voor bromfietsen en lichte vierwielers. De eigenaars van een speed pedelec of snelle elektrische fiets (max. 45 km/u) kregen een jaar extra de tijd. Op 11 december 2018 loopt deze regularisatieperiode definitief af en is het onmogelijk om ze nog in te schrijven. Als je na 11 december 2018 betrapt wordt op het rijden met een niet-ingeschreven speed pedelec, loop je het risico op een boete van € 116.

Niet voor gewone elektrische fietsen

De gewone elektrische fietsen – waarvan de trapondersteuning stilvalt boven 25km/u – vallen niet onder deze regels.

Wat zijn de verplichtingen bij een speed pedelec?

  • Nummerplaat: het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. De elektrische fietsen zullen dan ook een kleine nummerplaat krijgen van ongeveer 10 op 12 cm. De FOD mobiliteit voorziet een overgangsperiode t.e.m. 10 december 2018 om zich in regel te stellen, wanneer bv het gelijkvormigheidsattest ontbreekt.
  • Fietshelm: het dragen van een fietshelm is verplicht. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering).
  • Rijbewijs: men moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (dat kan een rijbewijs voor een bromfiets of voor een ander voertuig zijn, rijbewijs G (landbouwvoertuigen) is uitgesloten).

Meer informatie

Meer informatie over elektrische fietsen vind je hier.

Meer informatie over de inschrijvingsprocedure vind je hier.  

Toegevoegd op 23 november 2018