Nieuwe regels voor fietsers en voetgangers: een overzicht

Nieuwe regels voor fietsers en voetgangers: een overzicht

Verkeerslicht groen vierkant

Sinds 31 mei zijn er een aantal nieuwe verkeersregels. Zo is het integraal groen verkeerslicht voor fietsers en voetgangers nu wettelijk geregeld en worden drie- en vierwielers met een maximale breedte van 1 meter gelijkgesteld met fietsen. Het Netwerk Duurzame Mobiliteit maakte een handig overzicht van alle nieuwe regels.

Voetgangers

  • De afstand waarbinnen een voetganger verplicht gebruik moet maken van een oversteekplaats voor voetgangers wordt teruggebracht van 30 naar 20 meter. 
  • Het integraal groen verkeerslicht voor voetgangers. Wanneer het groene voetgangerssilhouet omringd is door pijltjes betekent dat gelijktijdig groen voor alle voetgangers op het kruispunt. 
  • Buiten de bebouwde kom moeten bestuurders zijdelings minstens anderhalve meter afstand houden van voetgangers. 

Fietsers

  • Het integraal groen verkeerslicht voor fietsers. Wanneer het groene fietssilhouet omringd is door pijltjes betekent dat gelijktijdig groen voor alle fietsers op het kruispunt. 
  • Drie- en vierwielers met een maximale breedte van 1 meter worden gelijkgesteld met fietsen. Ze mogen dus een beperkte éénrichtingsstraat inrijden, hebben toegang tot wegen beperkt tot plaatselijk verkeer alsook tot voorbehouden wegen. Vanaf 31 mei mogen bakfietsen met meer dan 2 wielen een schoolstraat inrijden.
  • Kinderen jonger dan 10 mogen in alle omstandigheden op het voetpad fietsen. 
  • Buiten de bebouwde kom moeten automobilisten en motorrijders een minimale zijdelingse afstand van 1,5 meter bewaren tussen hun voertuig en fietsen en bromfietsen met 2 wielen. 

Voortbewegingstoestellen

  • De maximale snelheid, naar bouw, van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (elektrische steps, hoverboards, elektrische rolstoelen) wordt verhoogd tot 25 km/u in plaats van 18 km/u. 

Meer informatie

Lees hier de aanpassingen in het Staatsblad.

Toegevoegd op 13 juni 2019